Sivas Kangalı Özellikleri ve Bakımı

Sivas Kangalı Özellikleri ve Bakımı
Cinsin Temel İstatistikleri
Boyut
72 - 86 cm
Ağırlık
41 - 66 kilo
Yaşam Süresi
12 - 15 yıl

Sivas Kangalı

Köpekler insanların en iyi ve en sadık dostlarıdır. Bu güzel canlılar pek çok kökene sahiptir ve artık dünyanın tüm coğrafyalarında tüm cinsleri neredeyse görebiliyoruz. Ülkemizde çok sevilen ve ilgi gören Sivas Kangalları da Anadolu’da sıkça rastlanan ve yetiştirilen türlerdendir. Sivas Kangalları neredeyse Sivas’ın sembolü haline gelmiştir ve akıllı köpeklerin adından hayranlıkla bahsedilir.

Sivas Kangalı’nın Fiziksel Özellikleri

-Sivas kangalı büyük boy köpek ırkları arasında yer alır. Büyük boy köpek cinslerindeki en büyük köpeklerden olan bu cins iri cüsseli olmasıyla ün salmıştır.

-Bu büyük köpeğin yüksekliği erkeklerde ve dişilerde değişmekle birlikte ortalama olarak erkeklerde 77-86 cm arasında, dişilerde ise 72-77 cm arasındadır.

-Ağırlıklarından bahsetmek gerekirse yine dişi ve erkekte fark etmek üzere 41-66 kilo arasında değiştiği bilinmektedir.

-Çift tabakalı kürke sahip bu cins orta boy, sık ve sert tüylere sahiptir.

-Tüy renkleri kahverengi, sarı ve beyaz renklerin alacalı bir birleşimine sahiptir.

-Vücuttaki renklerin aksine yüzünde siyah tüyler de bulunur.

-Kulakları vücut boyutlarına göre küçük ve aşağıya doğru düşüktür.

-Ortalama ömürleri 12 ila 15 yıl arasındadır.

-Kuyrukları ortalama bir boydadır yine vücut ölçülerine kıyasla çok uzun değildir. Köpekler bir şeye odaklanıp dikkat kesildiklerinde kurukları yukarı doğru kıvrılır. Diğer zamanlarda ise aşağı doğru sarkar biçimde dururlar.

Sivas Kangalı’nın Karakter Özellikleri ve Sosyal Yaşamları

-Kangal köpeklerinin karakterleri en büyük tercih edilme sebepleridir. Bu cinslerin karakterleri gerçekte de mükemmeldir.

-Çocuklarla çok iyi anlaşan ve onlara karşı korumacı davranan Sivas Kangalları çocuklu aileler için iyi bir tercih olacaktır.

-Çocuklarla olan ilişkilerinin aksine kedilerle ve yabancı insanlarla pek iyi anlaşamayabilirler.

-Sivas Kangalları genellikle sessiz hayvanlardır ve gerek olmadıkça havlamazlar. Çok konuşkan köpekler oldukları söylenemez.

-Bu büyük köpekleri eğitirken hiç de zorlanmazsınız. Sivas Kangalları oldukça kolay eğitilirler. Ancak eğitirken tutarlı olmalısınız ve asla ceza yöntemi kullanmamalısınız. Ödül yöntemi ile komutları çok kolay biçimde öğrenebilirler.

-Pek konuşkan olmayan bu köpekler aynı zamanda pek oyuncu da değillerdir. Sivas Kangalları daha çok ağırbaşlı olmalarıyla bilinirler.

-Sivas kangalları daha çok yalnız olmaktan hoşlanırlar ve bağımsızlıklarına fazlaca düşkünlerdir. Bu özellikleri temel olarak çoban köpeği olmalarına bağlıdır. Çoban köpekleri sürüyü koruduğundan ve tek başlarına karar vermeleri gereken durumlar ile karşılaştıklarından dolayı bağımsız hareket ederler ve yalnız olmaktan hoşlanırlar.

-Genellikle çoban köpeği olarak kullanılan Sivas Kangalları aynı zamanda mükemmel bekçi köpekleridir. İzleme ve gözlemleme yetenekleri, koku duyuları çok fazla gelişmiştir. Etrafta olup bitenlerin ve tehlikelerin her zaman farkıda olurlar.

-Sivas kangalları iri cüsseleriyle insanları korkutsa da ısırmaya eğilimleri yoktur ve saldırgan bir ırk değildir.

-Eğer geniş bir alanınız veya bahçeniz yoksa bu ırkı tercih etmemelisiniz. Apartmanlar asla Sivas Kangallarına göre değildir.

 

Sivas Kangal Bakımı

Sivas Kangallarının orta uzunluktaki tüylerini haftada 1-2 kez taramanız yeterli olacaktır. Çok fazla tüy dökmemeleri bakımın kolaylaştırır.

-Çok fazla egzersize ihtiyaç duymayan Sivas Kangallarının her gün düzenli olarak dolaştırılması yeterli olacaktır.

-Diş ve kulak temizliğine dikkat edilmelidir. Aşıları düzenli olarak yaptırılmalıdır.

-Kangalların beslenmesinde ise dengeli bir beslenme düzeni tercih edilmelidir. Çünkü kangallar hepçil hayvanlardır protein almaları kadar diğer besinleri almaları da önemlidir.

-18 aylık olana kadar gelişimleri devam ettiğinden bu dönemde yeterli proteini almalarına özellikle özen gösterilmektedir.

-Protein eksikliğine bağlı olarak Sivas Kangallarında ‘O’ bacaklılık yada ‘X’ bacaklılık hastalıkları gözükebilir. 

Karakteristik

Uyum Sağlama
Sıcak Havalarda Yaşanabilirlik
Apartman Yaşamına Uyumluluk
Acemi Bakıcı
Hassasiyet
Tek Başına Kalabilirlik
Soğuk Havalarada Yaşanabilirlik
Arkadaşlık İlişkileri
Ailesi Sevgisi
Çocuk Dostu
Hemcisleriyle Dostluk
Yabancılara Karşı Dostluk
Sağlık ve Bakım
Kıl Dökme Seviyesi
Salya Akma Seviyesi
Bakım
Genel Sağlık
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitebilirlik
Yolculuk Rahatlğı
Eğitebilirlik
Zeka Seviyesi
Potential For Mouthiness
Av Potansiyeli
Ses Çıkarma Potansiyeli
Haraketlilik
Enerji Seviyesi
Güç
Egzersiz İhtiyacı
Oyuncu
Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]