Aidi Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı

Aidi Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı
Cinsin Temel İstatistikleri
Boyut
45 - 62 cm
Ağırlık
26 - 32 kilo
Yaşam Süresi
10 - 12 yıl

AİDİ KÖPEK IRKI

Kökenleri tam olarak belli olmayan Aidi köpekleri, Kuzey Afkrika'da Sahra Çölü yakınlarında ortaya çıkmış olabilecekleri düşünülüyor. Baya eski zamanlardan beri varlıklarını sürdürebilmiş olan aidi köpekleri bize yetenekli bir yapıları olduğunu gösterir. Eskiden Aidi köpekleri, kurtlar ve diğer saldırgan hayvanlar ile mücadele etmek için kullanılmaktaydı. Daha çok farklı isimlerle adlandırılan bu ırk, kayıtlara ilk kez 1963 senesinde girmiştir.

Karakteri ve Özellikleri

Geçmişte bekçi ve çoban köpeği olarak kullanıldığı için hala bu izleri taşıyan bu köpek ırkı tetikte ve çevik olma özelliğini hala sürdürüyor. Koruyucu özelliklere sahip olan ırk, yabancılardan pek hoşlanmayabilir. Bekçi köpeği olarak sorumluluğunu oldukça uygun bir şekilde yerine getirebilecek olan aidiler uygun bir şekilde yetiştirildiğinde sevimli bir evcil hayvan haline de gelebilir. Diğer özellikleri aşağıda belirtildiği gibidir:

  • - Yavru iken bakmaya başladığınız taktirde, sahibine sonsuz sadakat besler.
  • - Sahiplerine en ufak bir saldırganlıkta bulunmazlar.
  • - Soğuğa ve sıcağa dayanıklı kürklere sahiplerdir.
  • - Küçük yaşta eğitilirse istenilen he şeyi öğrenebilir. Ayrıca eğitimden çok hoşlanırlar.
  • - Oldukça güçlü bir fiziğe sahipler.
  • - Beyaz, kumral ve siyah renkli tüylere sahiplerdir.
  • - Beklenen ortalama yaşam süresi ise 10 ile 12 yıl arası değişkenlik gösterir.
  • - Çok keskin bir burunlara sahiplerdir, kokuyu iyi alırlar.
  • - Dişi olanları 45-50 cm boy, 26-28 arası kg olarak görülür.
  • - Erkek olanları 32-62 cm boy,28-32 arası kg olarak görülür.

Bakımı ve Sağlığı

Aidi çoban veya bekçi köpeği olduğu için her zaman evde yaşaması uygun olmayabilir. Dış ortamlarda bakılması çok daha elverişli olacaktır. Tüyleri onları sıcak ve soğuktan yeteri kadar koruduğu için dışarıda da kalabilir. Dışarıda kalacak aidi köpeğiniz için mutlaka kulübe veya korunaklı yer edinmelisiniz çünkü bu köpek ırkı diğer cinsler iyi pek iyi arkadaş olmayabilir. Haftada bir ya da iki kez tüylerini taramanız bakım için yeterli olacaktır. Düzenli şekilde hareket edip enerjisini atması da sağlığı için önemlidir.

Çocuklarla ve Diğer Canlılarla Olan Sosyal Yaşamı

  Aidi ırkı, enerjik ve sevimli bir karaktere sahip olan köpeklerdir. Dolayısıyla çocuklar ile oldukça iyi anlaşırlar. Birlikte yaşadıkları sürece, herhangi bir saldırganlık beslemezler  ve yorulana kadar oyun oynamak isterler. Her yaştan çocuk ile çok kolay iletişim kurabilen Aidi köpekleri, diğer cins köpeklerle sosyal iletişim konusunda o kadar iyi değildir. Arkadaşlık kurabildiği ırklar olsa da genelde diğer hayvanlar ile iletişim halinde olmayı sevmezler.

  Kucağa alınmaktan pek hoşlanmayan bu ırk, etrafta koşuşturmaktan çok hoşlanır. Günde en az yarım saat ya da bir saat etrafta koşturup enerjisini atması sağlığı açısından da oldukça önemlidir. 

Aidi Irkı Köpekleri Nasıl Beslenmelidir?

 Her köpek ırkının kendine göre yemesi ve yememesi gereken bazı besin kaynakları vardır. Köpeğiniz, yemesi uygu görülen kendi kuru maması haricinde pirinç, muz, havuç, balık, kırmızı et, ıspanak ve marul gibi sağlığa faydası olan besinleri tüketebilir. Sağlık açısında faydalı olan bu besinler ara sıra köpeğiniz için farklı bir seçenek de olabiliyor.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler!

  Her köpeğin yine yemesi uygun görülmeyen ve hatta kaçınması gereken bazı besinler vardır. Uygun görülmeyen bu yiyecekler yendiğine, köpeğinizde ishal, kusma gibi belirtiler görülebilir.

  Patlamış mısır, kiraz, biber, kereviz, badem ve karides gibi besinleri köpeğinize yedirmenizi pek tavsiye etmiyoruz. Öte yandan kesinlikle kaçınmanız gereken diğer besinler ise: çikolata, pasta, avokado, soğan, sarımsak ve alkol gibi yiyeceklerdir.

 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]