Balıklar Ne ile Beslenir?

Balıklar Ne ile Beslenir?

BALIKLAR NE İLE BESLENİR?

AKVARYUM BALIKLARI NE YER

Genellikle akvaryum balıklarının %80’i yemler ile beslenir. Balıkları yemler ile beslemek onlar için çok sağlıklıdır. Balıkları yemle beslerken, yem saatlerini doğru bir şekilde ayarlamak gerekir. Aksi taktirde balıklara fazla yem atılırsa balıklar tok olduğunu anlamaz ve onu da yer. Balıkların normalden fazla yem yemesi onların sağlıklarını etkiler. Balıklar hassas canlılar oldukları için bu gibi durumlar ölümle sonuçlanabilir. Akvaryumda beslediğiniz balıklara, doğal yaşamlarında tükettikleri besinleri verirseniz onlar için en iyisi olur. Fakat doğal yaşamlarında tükettikleri besinleri bulmak biraz zor olabilir. Bu yüzden balıkların türüne, boyutuna ve yaşına göre özel olarak üretilen yemleri verebilirsiniz. Onlar için en sağlıklısı bu olur.

Doğal Ortamlarında Balıklar Ne Yer?

Balıklar doğal ortamlarında genellikle bitkileri, küçük canlıları yiyerek beslenirler. Sularda gelişen solucan, böcek, yeşil bitkiler, mercan, yosun, böcek larvaları, salyangoz ve onlardan küçük olan balıkları yiyebilirler. Mevsimsel değişimler ve sel gibi doğal afetler balıklar için olumlu bir etki gösterir. Bu tarz durumlarda balıklar için bol miktarda gıda çıkar ve bu mevsimlerde balıkların üremesi artar.

Balıklar suyun içinde 3 kısımda avlanır. Bir kısmı suyun yüzeyinde avlanır, yüzen canlıları yer. Bir kısmı orta düzeyde avlanır ve yosun, bitki gibi temel gıdaları yer. Bir kısmı ise suyun dibinde avlanır, kumun altını eşeleyip yiyecek arar.

Balıkların İhtiyacı Olan Besinler

Balıklarınıza yem alırken içeriğinde bulunması gereken (birçoğunda bulunan) besinlerdir. Balıklar, protein, karbonhidrat, yağ, mineraller, vitaminler ve su isterler. Proteinler balıkların kemiklerinin ve kaslarının gelişmesini sağlar. Karbonhidrat balıklara enerji kaynağı olur. Vitamin ve mineraller ise sağlığında katkıda bulunur, direnci ve kemik gücünü arttırır.

 

Balıklar İçin Hazır Alınabilecek Yem Türleri

1) Palet Yemler: Suda yüzen ve dibe batan olarak iki çeşidi vardır.

2) Tablet Yemler: Cama yapışan ve dibe dökülen olarak iki çeşidi vardır.

3) Pul Yemler: Suya bırakılınca önce yüzen daha sonra batan yemlerdir.

4) Tane Yemler: Dip balıkları için üretilen suyun dibine batan yemlerdir.

5) Daphnia: Kurutulmuş su piresi.

6) Kurutulmuş sinek larvaları, kan kurdu.

7) Kurutulmuş karides.

Yukarıda bulunan yem türlerini beslediğiniz balığın türüne, büyüklüğüne göre seçebilirsiniz. Seçimlerde zorlanırsanız uzman veteriner hekimlerine danışmanızı öneririm. Balıklar için beslenme çok önemlidir ve yanlış bir seçimde balıkların ölmesine sebep olabilir.

 

Suda Bulunan Canlı Balık Yemleri

1) Cyclops: Büyük balıklar için, suyun orta katmanlarında bulunan canlı bir yemdir.

2) Su Piresi: Su piresinin kırmızı ve beyaz türleri vardır. Bu canlılara su piresi denmesinin sebebi su içinde kısa zıplamalar yapmasıdır. Toplanan su pireleri bir saat kadar bekletilir ve daha sonra balıkları beslemek için verilir.

3) Sivri sinek ve larvalar: Bahçelerde havuzların kenarlarında ve su birikintilerinde bulunur. 1cm uzunlukta olan bu canlılar çamura gömülü bir şekilde saklanırlar. Karanlık ve nemli ortamlarda uzun süre saklanabilirler. Balıklarınıza canlı yem vermek istiyorsanız bulması en kolay yem budur.

4) Saydam Kurt: Büyük boy balıkları beslemek için kullanılır. Suyun üst tabakalarında bulunurlar. Toplaması kolaydır. 1 cm uzunluğunda ip gibi inceliğe sahip canlıdır. Şeffaf bir beyazlığı vardır bu da onların gizlenmesini sağlar. Suda dik bir şekilde dururlar ve ani kıvrılışlarla hızlı bir şekilde yüzerler.

5) Kan Kurdu: Havuz ve sularda bulunur. Yüzen larvalardır ve suyun dibinde gelişirler. Balıklar için sağlıklı bir besin olabilir.

 

Toprakta Bulunan Canlı Balık Yemleri

Balıklar için genellikle bulması kolay ve sağlıklı yemlerdir. Canlı yem olmasından dolayı balıkların doğal ortamlarında yedikleri besinler arasında yer alır. Bahçenizde balıklar için toplayabilirsiniz. Bu böceklerin yapısında kimyasal atıklar olduğu için balıklar için zararlı bir hal alabilir. Yakaladığınız böcekleri iyice ezip balıkların yiyebileceği şekilde doğramanız gerekmektedir.

1) Çekirge: İri ve büyük boy balıklar için uygun bir yemdir.

2) Sinek ve Kurtlar: Genellikle kimyasal atığa en çok sahip olan yemlerdendir. Temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.

3) Solucan: Balığın büyüklüğüne uygun şekilde doğranarak verilmelidir.

4) Ağaç Bitleri: Daha çok çöplüklerde ve ağaçların üzerlerinde bulunur.

5) Kırkayak, Dana Burnu: Doğranarak balıkların yiyebileceği bir şekil verilmelidir.

Balıkların doğal yaşamlarında tükettikleri besinler genellikle bunlardır. Balıklar için sağlıklı yemlerdir fakat yanlış vermeniz durumunda zararlı olabilecek yemlerdir. Genellikle bu gibi zorluklarla uğraşmak yerine balıkları yem ile beslemek daha kolay ve garantidir.

 

Türkiye’de Satılan En İyi Balık Yemleri

1) AHM RED GREEN GRANULAT BALIK YEMİ

Malavi ciklet türlerinin ve diğer süs balıklarının ana yemi olan bu yem yüksek oranda protein içerir. Balıkların doğal ortamlarda beslendikleri besinlerin kullanıldığı dengeli bir besin kaynağıdır. Renkli olması sayesinde balıkların dikkatini çekmeye yarar. Günde 2 defa 2-3 dakikada tüketilebilecek kadar verilmelidir.

2) JBL NOVOCOLOR BALIK YEMİ

Parlak renkler için pul yemdir. 3-20 santim boyutlarındaki akvaryumlarda beslenen balıklar için özel olarak üretilmiş pul yemdir. Balıkların doğal yaşamları gözlemlenerek özenle seçilmiş besinler vardır. Balıklara omega 3 takviyesi ile mükemmel renkler sağlar. Suya attığınızda sularda bulanıklık yapmaz ve suyu kirletmez. İçeriğinde balık unu yoktur. Özel olarak 50’nin üzerinde hammadde seçilmiş ve karıştırılmıştır. İçeriğinde yüksek oranda karoten vardır.

 

3) SERA DİSCUS GRANULAT BALIK YEMİ

Premium balık yemleri arasında bulunan bu yem balıklar için sağlıklı ve özel içerikler bulundurur.  Sera Discus Granulat, diskus ailesinin beslenme alışkanlıklarına uygun olarak hazırlanmıştır. Discus ailesinin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yapıdadır. Sudaki düşüş hızları ideal sürede olduğu için, orta suda avlanan balıklardan olan discuslar kolaylıkla tüketir. Balık unu, buğday unu, midye, krill, karides unu, maya, spirulina, ringa yağı, balık yağı bulunur. Zengin içeriği sayesinde doğru miktarda verilerek balıklarınızı sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz. Günlük olarak birden fazla öğünler ve küçük porsiyonlar halinde beslenme yapılması tavsiye ediliyor.

 

4) TETRA TETRAMİN FLAKES BALIK YEMİ

Tüm süs balıkları için enerji, renk yoğunluğu ve yaşamsal gereksinimler açısından dengelenmiş Premium pul balık yemidir. Yüksek kalitede olan bu yem veteriner hekimleri tarafından önerilir. Stabilize edilmiş C hastalıklara karşı direnci arttırır. Sağlıklı gelişimi destekler ve beslenme eksikliğinden doğacak rahatsızlıkların oluşumunu önler. 40’dan fazla özel olarak seçilmiş, yüksek kaliteli materyalden oluşur. Her boy süs balıkları için ideal yapıdadır. Balık ve balık ürünleri, maya, sebze, protein ekstraktı, bitkisel ve hayvansal yağlar, yosun, lesitin ve vitaminler bulundurur. Zengin yapısı sayesinde Premium balık yemleri arasında yer alır. Günlük olarak küçük porsiyonlar olarak verilmesi tavsiye edilir.

 

5) TETRA GOLDFİSH BALIK YEMİ

Japon balığı gibi tüm tropikal süs balıkları için, gerekli besin ihtiyaçlarını içeren, biyolojik dengeyi koruyan, sağlıklı gelişim ve performans sağlayan pul formda Premium balık yemidir. Balıkların doğal yaşamlarında tükettikleri besinlerin bulunduğu bir yemdir. İçeriğinde ekstra olarak deniz yosunu içerir. Balık ve balık ürünleri, tahıllar, bitkisel protein ekstrakti, maya, yağlar, deniz yosunu, yumuşak ve sert kabuklu deniz ürünleri, şeker, vitaminler, lasitin, sitrik asit, karnitin, doğal renklendiriciler ve doğal koruyucular içerir. Zengin yapısı sayesinde sağlıklı ve ideal bir balık yemidir.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]