Bakımı Kolay Süs Köpekleri

Bakımı Kolay Süs Köpekleri

Süs Köpeği Cinsleri Hangileridir?

Dünyada ortalama 400 ile 500 arasında köpek cinsi vardır. Köpek cinsleri birbirlerinden oldukça farklı olup bakımları da cinslerine göre çeşitlilik göstermektedir. Süs köpekleri sizlere hayat arkadaşı olmaktır. Bakımı diğer köpek cinslerine oranla biraz zor olsa da süs köpekleri sakin ve dost canlısı köpeklerdir. Çoğu köpekle rahat rahat gezemezken süs köpekleri ile oldukça rahat gezebilirsiniz. Ülkemizde bu cins köpekler her ne kadar süs köpeği olarak adlandırılsa da diğer ülkelerde bu cins köpeklere oyuncak köpek veya refakatçi köpek denir. Bu köpek cinsleri çok eski dönemlerde saraylarda soylulara eşlik etmeleri için yetiştirilmiştir. Bu yazımızda sizlere hem dünyada hem de ülkemizde popüler olan süs köpeği cinslerini paylaşıp özellikleri hakkında bilgi verdik. 

 

1) YORKSHİRE TERRİER

Yorkshire terrier cinsi İngiltere kökenli bir köpek cinsi olup hem ülkemizde hem de İngiltere’de sevilerek bakılan köpeklerden biridir. En popüler süs köpekleri arasında yer alan bu cins hem de en küçük köpek cinsleri arasında yer alır. Büyüklükleri ortalama 18-19cm iken ağırlığı ise en fazla 3-4 kilo olur. İpek gibi tüyleri sayesinde sevmekten asla sıkılmayacağınız bu cins sizlere çok iyi arkadaşlık edebilir. Tüylü yapısı olmasına rağmen alerjiye neden olma riski diğer köpeklere oranla çok düşüktür. İnsanlar ile arası oldukça iyi olan Yorkshire terrier cinsi özellikle de sahibine çok düşkündür. Gittiğiniz her yere rahatlıkla götürebileceğiniz bu cins sizin yanınızdan bir an olsun bile ayrılmak istemez. 

 

2) PEKİNEZ

Pekinez isminden de anlayacağınız üzere Çin kökenli bir ırktır. Pekinez süs köpekleri arasında en eski süs köpeklerinden biri olup günümüzde popülerliğini korumaktadır. Eski dönemlerde Pekinez cinsi köpeğe sadece kraliyet ailesi üyelerinin bakabildiği, diğer halkın bakmasının yasak olduğu bu ırka artık günümüzde herkes bakabiliyor. Kraliyet ailesinden gelen bir köpek cinsi olduğu için günümüzde hem görünüşü ile hem de hareketleri ile sahiplerinin sevgisini kazanırlar. Pekinez cinsinin en belirgin özelliği basık burunlu olmasıdır. Pekinez cinsinin boyu 15 ile 20 cm arasında değişmektedir. Buna oranla kilosu ise 3 ile 6 kilo arasında değişmektedir. Pekinez cinsi süs köpekleri ülkemizde diğer süs köpeklerine oranla en uzun süre birlikte yaşanan süs köpeklerden biridir. Fakat Pekinez cinsinin en büyük problemi basık burunlu olması sebebi ile çoğu hastalığa yatkınlığı çoktur. 

 

3) MALTESE TERRİER

Beyaz renkli ve pamuk gibi yapısı ile tanınan Maltese terrier da çok eski dönemlerden beri süs köpekleri arasında en popüler cinslerden biridir. En belirgin özellikleri hafif olmasıdır. Bazıları bir kilodan bile daha hafif olmasından dolayı bu ırka kucak köpeği tanımı tam uyuyor. Maltese terrier cinsi sahipleri ile gezmeyi çok severler hatta onları evde bırakıp dışarı çıkmanız durumunda sahibine küsebilirler. Sessiz ve sakin olan bu köpekler hafif yapısı ile sizlere kolaylık sağlar. Diğer süs köpeklerine oranla daha sakin bir yapıya sahip olan Maltese terrier cinsi çocuklarla anlaşma konusunda pek başarılı değillerdir. Bu ırk genellikle sahibine bağlanır ve sürekli onunla yaşamayı tercih ettiğinden dolayı diğer insanlarla çok iyi anlaşamaz. 

 

4) PUG

Çin kökenli bir ırk olan Pug köpekleri de Pekinez gibi burunları basık ve kocaman gözleri vardır. Diğer süs köpeklerinden en farklı özelliği ise çocuklar ile çok iyi anlaşırlar. Pug cinsi diğer süs köpeklerine oranla biraz daha büyüktür ve ağırdır. Ortalama ağırlığı 6 ile 8 kilo arasında iken büyüklükleri ise 25 ile 30 santim arasında değişmektedir. Pug cinsi diğer süs köpeklerine oranla aile içinde beslemeye uygunluğu daha fazladır. Bu köpekler sosyal yapısı ile tanınırlar. Çocuklar ile iyi anlaşmasının yanı sıra diğer kedi ve köpeklerle de çok iyi anlaşırlar. Bu ırk biraz tembel bir yapıya sahiptir. Çok fazla hareket etmeyi sevmezler fakat sahipleri ile birlikte gezmeyi çok severler.  Bu ırkında basık burunlu olmasından dolayı hastalığa yatkınlıkları vardır. 

 

5) MİNYATÜR PİSCHER

İsminden de anlayacağınız üzere minicik olan bu ırkın ağırlıkları ortalama 3 ile 5 kilo arasında değişirken, boyutları ise 25 ile 30 santim arasında değişiklik göstermektedir. Doberman ırkının küçük versiyonu olan bu köpekler oldukça sevimli ve hareketlilerdir. Süs köpekleri arasında en sert karaktere sahip olan bu köpeklerin bakımı biraz yorucu olabilir. Boyutlarına bakmadan büyük köpekleri bile kovalayabilmeye meyillilerdir. Bu durumda çok kolay bir şekilde başlarına dert açabilirler. Bu ırk karakterinden dolayı deneyimsiz insanların bakabileceği bir köpek türü değildir. Yavruluklarından itibaren sosyalleşmeleri için yoğun bir çaba sarf edilirse daha uyumlu bir karaktere sahip olabilirler. Sahiplerine çok bağlı olan bu ırk onların sözünden çıkmazlar.

 

Süs köpeği sahiplendiğinizde onları eğitirken asla şiddet kullanmayın. Süs köpekleri sahiplerine düşkün oldukları için zamanla sizlerin sözünüzü dinlemeye başlayacaktır. Hiçbir zaman köpekleri gösteriş olsun diye almayın hayatınızı paylaşabileceğiniz bir dostunuz olsun diye sahiplenin.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]