Günümüzde Yaşayan En Zeki Hayvanlar Hangileridir?

Günümüzde Yaşayan En Zeki Hayvanlar Hangileridir?

En Zeki 10 Hayvan Hangileridir?

Hayvanlar aleminde zekalarıyla ön plana çıkan hayvanlar vardır. Hem güzelliği ile hem zekâsı ile insanları kendilerine hayran bırakmayı başarırlar. Dünyamızda ortalama 2 milyon isimlendirilmiş canlı yaşamaktadır. Bunların yanı sıra henüz keşfedilmemiş veya isimlendirilmemiş canlılarda bulunmaktadır. Ortalama bu sayı 5 milyon ile 10 milyon arasında değişmektedir. Bu canlıların her biri farklı özelliklere sahiptir. Hepsi birbirinden farklı davranışlar sergilerler.

Bazı canlılar ise o kadar türün arasından sıyrılarak kendilerini ön plana çıkarırlar. Bu sergiledikleri davranışların birçoğu hayatta kalma amacıyla sergilenmektedir.

Muhteşem zekalarıyla öne çıkan ve davranışlarıyla sizlere hayret ettirecek hayvanları biraz inceleyelim.

 

1) AHTAPOT

Ahtapotlar, denizde yaşayan en zeki canlılar arasında yer alır. Gözlem yetenekleri gelişmiş olan ahtapotlar, nesnelerin sahip oldukları şekillere göre ayırt edebilirler. Bu nesneleri bu şekilde ayırt edebilmeleri gözlem yeteneklerinin gelişmesinin yanı sıra muhteşem bir görsel hafızaya da sahip olduklarını gösterir.

Uzmanlar tarafından birçok kez test edilmiş olan ahtapotlardan aynı sonucu almışlardır. Maddelerin içine girip şekil alma ve maddeleri şekillerine göre ayırt etme yetenekleri sayesinde listemizin birinci sırasında yer alıyorlar.

 

2) MAYMUN

Maymunların üst düzey zeki olmaları herkesçe onaylanmıştır. Uzun zamanlardan beri hep maymunlar üstünde birçok test ve deneyler yapılmıştır. Bu test ve deneylerin sonucunda bazı özelliklerinin adeta insanı andırdıkları söylenmiştir. Maymunlar sergiledikleri davranışları genellikle gözlemleyerek kazanmaktadır.

Gözlemleyerek bulundukları ortama uyum sağlayan bu maymunlar, insanlar ile yaşamaya başlayınca tıpkı insanlar gibi davranış sergileyebilirler. Hızlı öğrenme ve çözüme hızlı ulaşma yeteneklerine sahip olan maymunlar, bazı zamanlarda araba kullanabilir, bazılarında ise ticaret yapabilirler. Maymunları gündelik hayatlarınızda maymunların her türlü hallerini gözlemleyebiliriz.

Zeki olduklarını pek çok şekilde kanıtlayan maymunların, dünya üzerinde bulunan en zeki hayvanlar arasında aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

3) KARINCA

Halk arasında zekasından çok, çalışkanlıklarıyla tanınan karıncalar son derece zeki hayvanlardır.

Karıncaların ne kadar zeki olduklarına örnek vermek gerekirse, topladıkları yiyecekleri stok yapmalarını bu duruma örnek verebiliriz. Topladıkları yiyecekleri hemen tüketmek yerine önce yuvalarına götüren karıncalar yemek bulamadıkları zamanlarda stokta bulunan yemeklerini tüketirler. Bu sayede asla aç kalmazlar. Bir diğer örnek ise önlerine çıkan engelleri kendi akıllarını kullanarak geçmeleridir. Mesela bir çukur çıktığında kendileri o çukura köprü olurlar ve o şekilde yemeklerini yuvalarına taşımaya devam ederler.

Kalabalık şekilde dolaşan hayvanların bu şekilde organize şekilde çalışmaları son derece zekâ örneğidir. Bu durumda, karıncaların dünya üzerinde en zeki hayvanlar arasında yer aldığını açık bir şekilde gösterir.

 

4) KARGA

Karga, masallarda da anlatıldığı gibi gerçek hayatta da çok zeki hayvanlardır. Uzun yıllardır zekâları ile insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Buna en büyük örnek bir karganın kaptaki yemeğe ulaşabilmek için taşlar ile suyun seviyesini yükseltmesini örnek verebiliriz. Bilim adamlarının yaptığı açıklamalara göre bir karganın 7 yaşındaki bir insan ile aynı zekaya sahip olduklarını savunmaktadırlar.

Karşılaştıkları problemler ile pratik çözümler bulan kargaların yanı sıra görsel zekâsı da gelişmiştir. Kendilerine yapılan iyilik veya kötülükleri asla unutmazlar. Kinci bir yapıya sahiptir.

Kargaların zeki olduklarını kanıtlayan bir diğer örnek ise, dala bir ip ile asılan peyniri nasıl aldığını gözlemlemişler. Karganın dala çıkıp ipi yukarıya çekmesi ve ip yine aşağıya düşmesin diye ayağıyla ipi tutması sonucunda bir kez daha ne kadar zeki olduklarını kanıtlamışlardır. Sahip oldukları muhteşem zekâsı ile en zeki hayvanlar arasında yer almaya hak etmiştir.

 

5) YUNUS BALIĞI

Bilim insanlarının yoğun ilgisi üzerine defalarca kez test yapılan yunus balıklarının bu kadar zeki olması insanları şaşırtmıştır. Bilim adamlarının yaptığı açıklamalara göre bir yunus balığının insanlardan sonra en zeki canlı olduğu söylenmektedir. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunuslar, en büyük beyinli canlılar arasındadır.

Yunusların sahip oldukları üstün zekalarını, iletişim düzeylerinin üst düzey olmasından anlayabilirsiniz. Bir diğer ilginç olan özellik ise yunusların her birinin farklı karakteristik özellikleri vardır. Bu durum bilim insanlarını oldukça şaşırtmıştır.

Yunuslar, aynadaki yansımalarını tanıyabilirler ve insanların onları fark etmesi için çeşitli davranışlar sergilerler.

 

6) KEDİ

Kediler, diğer hayvan türlerine oranla popülerliği daha fazladır. Son derece önemli bir hayvan olan kediler ilginç hareketler sergilese de çok zeki hayvanlardır. Kediler her türlü alanda kendilerine yer edinmeyi başarmıştır. Mısır dönemlerinde kedilere tanrı figürü olarak benimsenmiştir.

Kedilere tüm bu özelliklerinin verilmesinin sebebi, kedilerin çok zeki hayvanlar arasında yer almasıdır. Kedilerin ne kadar zeki olduklarını öğrenme yeteneklerini gözlemleyerek anlayabilirsiniz.

Kediler sürekli etraftaki nesneleri inceleyerek öğrenmeye çalışırlar. Öğrendikten sonra bütün öğrendiklerini birleştirip bu şekilde hareket etmelerini sağlarlar. Kedilerin muhteşem gözlem yetenekleri vardır.

 

7) GÜVERCİN

Bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre güvercinlerin, insan davranışlarını hissedebildiklerini ortaya koymuştur. Güvercinler onlara yem verecek kişileri hissedip onların yanına gitmeye başlamışlar. Tehlikeli insanlardan uzak durmuşlardır.

Güvercinler zeki hayvanlar oldukları için, uzun yıllar önce haberleşme için kullanılmıştır. Uzun yıllarda iletişimlerini güvercinler ile yapmışlardır.

 

8) FİL

Filler, günümüzde yaşayan en büyük hayvanlardan biridir. Büyük cüsseleriyle doğru orantılı bir kalp taşıyan filler aynı zamanda zekâ denildiğinde de ön plana çıkan hayvanlar arasında yer alır.

Genellikle insanlardan sonra en zeki canlıların maymunlar olduğu düşünülür fakat yapılan bilimsel araştırmaların üzerine bilim adamlarının açıklamalarına göre filler maymunlardan daha zeki olduğu öne sürülmüştür.

Dünya üzerinde her bölgede yaşayabilen filler, yaşadıkları bölgelere göre adapte olurlar ve her filin farklı davranışlar sergilediği gözlemlenir.

 

9) KÖPEK

Köpeklerin ne kadar zeki hayvanlar olduklarını zaten günümüzde görüyoruz. İnsanlar ile iyi ilişkiler kuran köpekler muhteşem yetenekler sergileyebilirler.

Köpeklerin yetenek olarak daha çok duygusal zekâları gelişmiştir. Birlikte yaşadığı ve alıştığı kişileri asla unutmazlar. Sahiplerine aşırı bağlı olan köpeklerin görsel yetenekleri de çok güçlüdür. Köpeklerde kendi içerisinde çok fazla türe bölünürler ve bu türlerin her birinin farklı özellikleri vardır.

Köpekler diğer hayvanlara oranla daha kolay eğitilebilirler. Biraz zor görünse de öğrenme yeteneği gelişmiş olan bu hayvanlar eğitilebilirler.

 

10) AT

Atlar, insanların hayatında çok özel bir yere sahiptir. Çok eski zamanlardan beri insanların en yakın dostu olan atlar nerdeyse her işte insanlara yardımcı olurlar.

Atlar üstün bir zekâ donanımına sahiptirler. Atlar geçmişte ulaşım aracı olarak kullanılırdı. Sahiplerinin başına kötü bir durum geldiğinde onları evlerine kadar taşıyabilirlerdi. Bu durumda atların hem duygusal hem de sevgi ve sadakat yönlerinin gelişmiş olduğunu görebiliriz. Çok kolay eğitilen atlar, stresli oldukları dönemlerde bile sahiplerinin komutlarını dikkatlice dinlerler ve yerine getirirler.

 

Yukarıda yapmış olduğumuz sıralamada günümüzde yaşayan en zeki 10 hayvanın özelliklerini sizler için yazımızda paylaştık. Her hayvanın farklı özelliği vardır ve her hayvan farklı şekilde tepkiler verebilir.

 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]