Kangal Yavrusu Bakımı ve Eğitimi Nasıl Yapılmalı?

Kangal Yavrusu Bakımı ve Eğitimi Nasıl Yapılmalı?

Yavru Kangal Bakımı ve Eğitimi Nasıl Yapılır?

 Her yavru köpekte olduğu gibi kangal yavrularında da ilk on altı hafta onlar için çok önemlidir. Kangal yavrusu diğer yavru köpeklere oranla daha güçlüdür. Yavru köpek mutlaka annesinin yanında kalması ve gelişimi için annesinden destek alması gerekmektedir. Eğer yavruyu annesinden erken bir dönemde ayırırsanız temeli çok sağlam olmadığı için ve çok gelişemediği için hayata tutunmakta zorluk çekerler. Yavruları ortalama 7-8 hafta boyunca annesinden almayın. Yavru 7-8 haftalık olduktan sonra annesinden alabilir ve ona iyi bir şekilde bakmaya başlayabilirsiniz.

Eğer 7 hafta dolmadan yavruyu kardeşlerinden ve annesinden ayırırsanız, yavru daha temel ihtiyaçlarını almamış olur ve kendisini ifade etmekte zorlanır. Diğer hemcinslerine oranla daha güçsüz ve zayıf olur. Kısacası hayata adapte olmakta zorlanır ve sorunlar çıkartır.

Eğer yavruyu 8 hafta dolduktan sonra alırsanız, köpek gelişimini tamamlamıştır fakat ona bakan kişiler yavruyu sosyalleştirmediyse ve siz yavruyu alıp büyük ve farklı bir şehre götürürseniz yine adapte olmakta zorluk çeker. Fakat çok kısa bir sürede yavruya doğru bir şekilde sosyalleşme eğitimi vererek adapte olmasını sağlayabilirsiniz. Kangal yavruları liderliği severler bu yüzden küçük yaşta onlara sözünüzü geçirmeye başlamanız gerekmektedir.

Yavrunun 7-12 haftalık olduğu dönemler arasında bebek olan kangalımıza eğitim verirken bağırıp çağırmak yerine diğer köpeklerde de olduğu gibi onlar ile oynayarak sakince sabırlı bir şekilde eğitim vermeniz gerekmektedir. Kangal yavrusunun genel karakteri ortalama 16. Haftaya kadar gelişim göstermektedir. Bu süre zarfına kadar aldığı eğitimler köpeğinizin yapısını ve karakterini belirleyecektir.

Kangallar genellikle tasma ile bağlandığı için yavrulara küçük yaşta alıştırmanız gerekmektedir. Yavruyu eve getirdikten sonra boynuna yavru köpek tasması veya bir kurdele bağlayabilirsiniz. Yavrunun ilk başlarda huzursuz olduğunu göreceksiniz ve onu çıkartmaya çalıştığını gözlemleyeceksiniz. Fakat telaşlanmanıza gerek yok kısa süre içinde tasma ile yaşamaya alışacaktır.

Sizin bu aşamada yapmanız gereken en önemli olay onun huzursuz olduğu dönemlerde yatıştırmanız ve sakinleştirmenizdir. Kesinlikle boyun tasmasına alıştırmadan sevk tasması ile onu gezdirmeyi denemeyin. Boyun tasmasına alıştıktan sonra yavruyu sevk tasması ile gezdirmeye başlayabilirsiniz.

Kangalı eğitime başlatmadan önce kendinizi ve yavruyu değerlendirmeniz gerekir. Eğitime hazır mıyız? Yavru yeterince gelişti mi? Eğer bu tarz sorun çıkartabilecek soruları listeleyip çözümüne ulaşırsak eğitim süreci hem sizin için hem de yavru için kolay bir hal alır. Eğitim sırasında yavrunun sevimli ve şımarık hareketleri sizi hemen kızdıracak bir hal alıyorsa eğitime başlamamanızı öneririm çünkü sizin eğitim sırasında sinirlenmeniz hem yavruya zarar verir hem de eğitim sürecini oldukça zorlaştırmaya yol açabilir.

Yavrunuzu eğitmeye başlamadan önce neyi nasıl öğreteceğinize karar vermeniz gerekir. Eğitim sırasında doğaçlama giderseniz yavrunun kafasının karışmasına sebep olabilir.

Eğitime başladıktan sonra, mutlaka her komut için ayrı bir sözcük seçmeniz gerekir ve her zaman aynı tonda aynı seste kullanılması gerekir. Ayrıca her komut ifade ederken el hareketleriniz ve mimikleriniz ile komutlarını desteklemeniz gerekir. Bu şekilde yavrunun öğrenme sürecini hem hızlandırabilir hem de kolaylaştırabilirsiniz. Bu komutları öğretirken her seferinde farklı sözcük veya hareketler kullanırsanız yavrunun kafası karışabilir ve o komutu öğrenmekte zorlanır. Bir komutu iyice öğretmeden diğer komutu öğretmeyi denememeniz gerekir.

Her yavru komutlara farklı şekilde cevap verebilir. Siz yavruyu iyice izleyip komutlara nasıl cevap verdiğini gözlemlemelisiniz. Bu yavrunun gelişimi için eğitim şeklinizi şekillendirecektir. Yavruları eğitirken ödül vermeniz gerekir. Bazı yavrular ödül olarak lezzetli bir yiyecek tercih etse de bazı yavrular yiyecek yerine sizin sevginizi tercih ederler. Bu yüzden onlar için en iyi ödülü bulmaya çalışın bu sayede daha istekli ve etkili bir eğitim süreci geçirirler. Eğitim sürecinde köpeğiniz ile ilgilendikten sonra eğitim bitince ilgilenmeyi kesmemelisiniz. Yavruya aynı şekilde seslenmeli ve aynı şekilde sevmelisiniz ki yavrunun komutlara sadece eğitim esnasında değil günlük yaşamında da alışmasını sağlamalısınız.

Köpeği eğitirken asla şiddeti denemeyin. Köpeğinize asla vurmayın ve bağırmayın, köpeğin davranışlarını komutlarınız ile, sevginiz ile ve hareketleriniz ile kontrol altına almaya çalışın.

Eğitim sürelerini çok uzun tutmamalısınız çünkü yavru köpeklerin dikkatlerini uzun süre tutması biraz zor olabilir.

Köpekler genellikle doğal yaşamlarında da olduğu gibi çok heyecanlı ve istekli başladıkları bir işten çabuk sıkabilirler. Bu nedenle eğitim sürecine ilk başladığınızda sizde etkili bir eğitim uyguladıktan sonra kısa süre sonra kesmelisiniz. Aksi taktirde yavrunun dikkatinin farklı şeylere kaydığını ve öğrenemediğini gözlemleyeceksiniz. Eğitim için günde ortalama 10-15 dakika ayırmanız yeterli olacaktır. Geri kalan zamanlarda ise köpeği doğal bir şekilde bırakmak ve ilgilenirken o gün eğitimde söylediğiniz komutları ara ara dile getirmeniz gerekir. Bu şekilde köpek doğal yaşamında o komutları iyice benimseyecektir. Ödüller başarılı bir eğitim için oldukça önemlidir. Fakat eğitim sırasında köpeğinize fazla ödül vermekten kaçınmalısınız eğer fazla ödül verirseniz bu durum onlar için zararlı bir hal alabilir. Eğitim bittikten sonra ise köpeğinize ödül maması vermek yerine dediğiniz komutları uygular ise onları severek ödüllendirmeniz gerekir. Köpeğiniz ona gösterdiğiniz sevgiyi ve şefkati hisseder ise o komutu sürekli yapmak ister.

Eğer yavru bir köpeği sahipleniyorsanız ve onu eğitmek istiyorsanız mutlaka sakin olmalısınız. Yavru köpeklere küçük yaşta travma yaşatmadan onlarda bir yara bırakmadan onlara sevginizi göstererek ve sahiplenerek eğitmenizi hatta hayatınızı paylaşmanızı rica ediyoruz.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]