Kedilerde Obezite Sorunu

Kedilerde Obezite Sorunu

Kedilerde Obezite Sorunu 

Kediler obezite olma yolunda çok hızlı ilerlerler. Kedilerin türüne göre bu durum her ne kadar farklılık gösterse de genelinde aynı sorunlar gözükür. Kedilerde obezite, vücuttaki yağ oranının çok hızlı ve aşırı düzeyde artması ile birlikte ortaya çıkar. Obezite klinik bir hastalıktır ve insanlar da göründüğü kadar hayvanlarda da görünmektedir. Aşırı yemek yiyen, egzersiz yapmayan ve hareketsiz olan kedilerde obezite riski çok yüksektir. Obezite olan kedilerin sonuçları ise yaşam kalitelerini düşürerek yaşam sürelerini azaltır. Obezite insanlarda olduğu gibi kedilerde de çok ciddi sorunlar çıkarır.  

Aşırı yağ, vücuttaki pek çok kısımları ciddi anlamda olumsuz etkiler; eklemler, kemikler, sindirim organları ve akciğerlerde bunlara dahil edilebilir.  

Obezite normal şartlarda orta yaş ve üzeri kedilerde ortaya çıkar. Yaş olarak örneklemek gerekirse 5-10 yaş arası kedilerde obezitenin belirtilerine rastlama olasılığınız daha yüksektir. Obezite riskinin daha fazla göründüğü kediler ise kısırlaştırılmış kediler ve evcil kedilerdir. Hareketsiz kedilerin metabolizmalarındaki değişim ve az egzersiz yapmalarının nedeni ile obezite riskleri meydana gelebilir. 

Kedilerde Obezite Belirtileri Nelerdir? 

1) Son günlerde hızlı ve aşırı kilo alımı 

2) Vücutlarındaki yağ oranlarının orantısız artması 

3) Hareketsiz kalma ve egzersiz eksikliği 

4) Yürüyüş gibi durumlarda isteksiz olma 

5) Yapılan vücut analizlerinde normalin üzerinde değerlerin çıkması 

 

Kedilerde Obezite Neden Olur? 

Kedilerde obezite sorunun oluşmasının pek çok farklı sebepleri olabilir. Obezitenin en temel ve bariz sebeplerinden bir tanesi tabi ki alınan enerji ile harcanan enerjinin denk olmamasıdır. Eğer kediniz harcayabileceği miktarda enerji alırsa obezite sorunları ile çok karşılaşmaz. Yani bu durumda alınan enerji ile verilen enerjinin denk olması gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra yaşı ilerleyen ve özellikle hareketsiz olan kedi ırklarında obezite riski daha fazla artmaktadır. Çünkü yaş ilerledikçe kedilerin harcadıkları enerji daha da azalmaktadır. Yaşlanan kediler aynı oranda kedi maması tüketmeye devam ederse istemsizce kilo artışına neden olur.  

Dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip olan kediler, yüksek oranda kalorili yiyecekler, sürekli değişen diyet programları ve fazla ödül maması tüketimi yüzünden genellikle obezite sorunları görülür. 

Kedilerde Obezite Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? 

Kedilerde obezite sorunu genellikle, kedilerinizin kilo ölçümünü düzenli yaptığınız sıralarda ortaya çıkar ve anlaşılır. Eğer kedinizi düzenli olarak veteriner hekiminize götürüyorsanız zaten kilo ölçümü yapılıyordur. Bu durumda ortaya çıkan sorunlar kolaylıkla anlaşılır. Bunlarla birlikte dışarıdan gözlemlediğiniz kadarıyla da kedinizin normal kilosunun üstüne çıktığını gözlemleyebilirsiniz. Sizlerde evde kedinizin kilosunu ölçmek için bir cihaz alabilirisiniz bu sayede kedinizin kilosunu düzenli olarak takip edebilirsiniz. Düzenli olarak en az haftada 1 kez kedinizin kilosun ölçerek ters giden bir kilo artışı var mı yok mu gözlemleyebilirsiniz. Olumsuz bir durum ile karşılaştığınız anda veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.  

Veterineriniz kedinizin ırkına göre uygun kilo standartlarını bileceğinden sizleri en iyi şekilde yönlendirecektir. Obezite sorunu ile karşılaşmadan önce böyle bir önlem almak çok önemlidir.  

Eğer kedinize obezite teşhisi konursa bu, kedinizin vücut ağırlığının normallerin yüzde 10-15 üstünde olduğunu gösterir. Kedilerde 9 üzerinden yapılan vücut endeksi testinde eğer kediniz 7’nin üzerinde bir puan alırsa, obez demektir.  

Kedilerde Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Obezitenin tedavisi öncelikle kilo kaybını sağlamaktır. Bunu yapabilmek için ise kedinizin yeterli düzeyden fazla kalori alımını engellemeniz gerekmektedir. Bunların yanı sıra kedinizi ufak ufak egzersiz yapmaya alıştırmanız gerekmektedir. Az yemek yiyerek egzersiz yapan kediler obezite tedavisi için büyük bir adım atmış olacaktır. Kedinizin vücut yapısı egzersizlere alışınca küçük küçük programlar hazırlayarak bu süreci daha sağlıklı ve hızlı hale getirebilirsiniz. Tabi tüm bu yaptıklarınızın yanı sıra mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminizin verdiği beslenme programını düzenli bir şekilde uygulamalısınız ve program dışında herhangi bir yemek yedirmemelisiniz. Bu tedavi uzun vadeli bir aşamadır ve sizler bu süreci olabildiğince iyi şekilde idare etmelisiniz. 

Yağ oranı düşük, fakat protein ve lif bakımından zengin olan diyetler genellikle en etkili diyetlerden biri olup en sık tercih edilenler arasında başta gelmektedir. Bu tarz bir rejim metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve kedilerinizin zayıflamasını hızlandırır. Bu rejimi uyguladığınız zaman kedinizde tokluk hissi artacaktır ve kediniz sudan başka bir şey tüketmemeye başlayacaktır.  

Kedinizin hareket etmesini olabildiğince arttırmalısınız ve bu durumu maksimuma çıkartmalısınız. Bu şekilde obezite tedavisinde ki en büyük adımı atmış olursunuz. Kedinizi oyuncaklar ile oynatıp lazerler yardımı ile hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem kedinizin spor yapmasını sağlamış olursunuz hem de zayıflamasını sağlamış olursunuz.  

 

Obezite ile Nasıl Yaşanır? 

Obezite birçok alanda dezavantajlar sağlamaktadır. Bunlardan en belirgini kedinizdeki nefes darlığı olabilir. Fakat tüm bunlara rağmen kedinize zaman ayırıp zayıflatamıyorsanız kedinize obezite ile yaşamayı öğretmelisiniz. Kediler obezite ile birlikte yaşayabilmek için veterinerlere sürekli kontrollere gitmesi gerekir. Düzenli bir şekilde kilo ölçümü yaparak obezite durumunun kötüleşmesini engelleyebilirsiniz. Kediniz hedef kiloya ulaştıktan sonra bile kilo ölçümü yapmaya devam etmelisiniz. Kilo ölçümü yaparken de kedinizin yediğine ve içtiğine dikkat etmelisiniz. Kedinizin vücudu kilo almaya meyilli olduğu için daha fazla kilo alarak kötü sonuçlara yol açabilir. İdeal kiloya ve vücut yapısına ulaşan kediler hayatlarını daha iyi devam ettirirler ve mutlu olurlar. Bu zor süreçlerde kedilerinizin sizlere oldukça ihtiyacı olacaktır. Bu durumda kediniz için en iyisini yapmalısınız ve onlar ile ilgilenmeyi bir an olsun bırakmamalısınız.  

Obezite sorunu ile karşılaşan kediler iyileşmiş olsa bile dikkat etmediğiniz zamanda bu sorun tekrarlayabilir. 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]