Köpekler Neleri Yiyebilir?

Köpekler Neleri Yiyebilir?

Köpekler Ne ile Beslenir?

Köpek bakan kişilerin en çok dikkat etmeleri nokta, besledikleri köpeklerin beslenmeleridir. Küçük bir bebeğe nasıl bakılıyorsa köpeklere de en az onlar gibi bakılmalıdır. Çünkü köpeklerin beslenmeleri sağlıklı bir yaşam sürmesinde oldukça önemlidir.

Her köpeğin yaşına, türüne ve cinsine göre farklı beslenme şekilleri vardır. Bu nedenle, bakılan köpeğin türüne göre beslenme şekillerini iyice öğrenmekte fayda var. Köpekler genellikle et ile beslenmeyi seven canlılardır. Köpek mamalarında da bol miktarda et ürünleri yer alır. Köpeklerin en çok ihtiyacı olan temel elementler, yağlar, hayvansal proteinler, karbonhidratlar ve vitaminlerdir. Bebeklik döneminden düzenli bir şekilde başlayıp yaşlılık dönemine kadar sağlıklı ve düzenli beslenmesi köpekler için çok önemlidir. Aksi taktirde köpeklerin yaşamları çok uzun sürmez veya tüy yapısı sağlıklı olmaz. Köpeklerin çok fazla miktarda laktoz ya da çiğ nişasta bedenlerine zarar verebilir. Birçok köpek sahibi genellikle köpekleri için köpek maması tercihinde bulunuyor. Çünkü köpek mamalarında köpeklerin ihtiyacı olan bütün elementlere yer verilmektedir.

Bazı kişiler de beslenme konusunda sadece katı gıdalara yönelerek hayat için temel besin kaynaklarından olan suya çok önem vermezler. Köpekler için kuru gıda tüketmek ne kadar önemli ise suyu tüketmesi de o kadar önemlidir.

Köpeklerin yedikleri besinlerin miktarları da çok önemlidir. Bu miktarları köpeğin yaşına, türüne, cinsine ve boyutuna göre belirleyebilirsiniz. Fakat genel anlamda yetişkin olan bir köpeğin biokütlesinin toplamının yüzde olarak 1.5-2 katı besin tüketmesi gerekmektedir.

20 kilo civarında olan bir köpeğin günlük minimum su ihtiyacı 1 litredir. Fakat gün içerisinde yediği besinlerin ve konservelerin içinde bulunan su miktarı sayesinde, köpeklerin ihtiyacı olan su miktarı azalmaktadır. Yaz aylarında her insanda su ihtiyacı arttığı gibi bu durum köpekler içinde geçerlidir. Ekstra olarak eklemek gerekirse, köpekler günlük hayatında çok hareketli ise su ihtiyaçları artar. Köpeklerde bulunan bazı hastalıklar veya tükettiği tuzlu gıdalarda su ihtiyacını arttırır.

Köpeklerin beslenmesi ve bakımlar çok önemlidir. Bu nedenle bilgi sahibi olmadan köpek beslemeye çalışmak yanlıştır. Genellikle köpeklere hangi yiyeceği verirseniz yer. Bu yüzden zararlı olan yiyecekleri köpeklerden uzak tutmak oldukça önemlidir. Köpek besleme konusunda bilgisi olmayanlar www.renklipati.com adresli sitemizi ziyaret ederek köpeğiniz hakkında detaylı bilgiyi alabilirsiniz.

Aşağıdaki listede köpeklerin beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar belirtilmiştir. Köpek beslemek isteyenlerin aşağıdaki bilgileri dikkatlice okumasını öneririz.

KÖPEKLERİN YİYEBİLECEĞİ BESİNLER

1) Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi köpeğinize rahat bir şekilde verebileceğiniz bir yiyecektir. Bizim için ne kadar yararlı ise köpekler içinde o kadar yararlıdır. Köpeklerin ihtiyacı olan yağ ve proteini ekstra olarak almasını sağlar. Fazla verilmesi zararlı olabilir. Çünkü köpeklerin fazla yağ tüketmesi çok iyi bir durum değildir.

 

2) Yoğurt

Köpeklerin özellikle yetişkin dönemlerinde bol miktarda tükettiği yoğurtlar, içeriğinde bulundurduğu bol miktarda protein ve kalsiyum sayesinde sevimli dostlarımızın severek tükettiği besinler arasındadır. Mama konusunda sindirimde sorunlar yaşayan köpeklere verebilirsiniz. Hafif yapısı sayesinde sindirimi kolay olur. Fakat verdiğiniz yoğurdun içinde herhangi bir yapay madde ve şeker olmamasına dikkat etmelisiniz.

 

3) Tavuk

Köpeklerin ekstra protein ihtiyacı var ise bu ihtiyacını tavuk tüketerek alabilir. Tavuk köpekler için sağlıklıdır ve herhangi bir zararı yoktur. Tavukları köpeğinize verirken baharatsız olmasına ve pişirilmemiş olmasına dikkat etmenizi öneririm. Aksi taktirde köpeklerde sorunlar çıkartabilir.

4) Yulaf Ezmesi

Zengin lif kaynağı yulaf ezmesi, bağırsak sorunları yaşan köpekler için oldukça sağlıklı bir besindir. Buğday alerjisi olan köpeklerde herhangi bir sıkıntı yapmaz. Fakat yulaf ezmesinin içeriğinde şeker ilave etmeden vermeniz gerekmektedir. Köpekler genellikle yulaf ezmesini çok sevmez bu yüzden az miktarda meyve ile tatlandırabilirsiniz.

 

5) Bal Kabağı

Lif ve vitamin kaynağı olan bal kabağını köpeklerine gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Sindirim sisteminde herhangi bir sıkıntı çıkartmaz hatta sindirim sisteminde sıkıntı yaşayanlar için oldukça ideal bir besindir.

 

6) Brokoli

Özellikle köpeklerin 1 yaşlarında tükettiği besinler arasındadır. Bol miktarda vitamin ve protein içeren zengin bir besindir. Fakat çok fazla tüketmesi durumunda sindirim sisteminde geçici sorunlara yol açabileceği için az miktarda tüketmesini öneririz.

 

7) Somon

Omega 3 yağ asitleri köpekler için oldukça faydalıdır. Pişmiş somondan bir parça köpeğinize vermenizde hiçbir sakınca yoktur. Fakat çok fazla vermeniz durumunda köpeğin sindirim sisteminde farklı sorunlar açabilir. Protein bakımından da zengin olan somon köpeklerin severek yediği sağlıklı besinlerden biridir.

 

8) Süzme Peynir

Süzme peynir bol miktarda protein ve kalsiyum içerdiği için köpekler için oldukça sağlıklı bir besindir. Süt gıdalarına herhangi bir alerjisi olmayan köpekler için oldukça önemli bir ek gıdadır.

9) Havuç

Düşük kalorili, lif oranı yüksek olan bu sebze aynı zamanda vitaminler açısından da oldukça zengindir. Üstelik havuç yiyen köpeklerin dişleri içinde oldukça yararlı olabilir. Çok fazla yememesi durumunda köpeklerde herhangi bir sorun çıkartmaz. Hatta ek gıda olarak yararlı olur.

 

10) Yumurta

Yedikleri ekstra mamalara takviye olarak proteine ihtiyacı olan köpeklere önerilen ilk besinler arasında yer alır. Köpeklere yumurtayı omlet halinde köpeklerinize verebilirsiniz. Köpeklerinde afiyetle yedikleri besin türüdür. Fakat yumurta, yüksek yağ oranına sahip bir yiyecek olduğu için bunu çok sık yapmamanızda fayda var. Yumurtaların içinde bulunan zararlı bakterilerden dolayı da yumurtaları çiğ veya az pişmiş vermemeye özen gösterin.

 

KÖPEKLERİN YEMEMESİ GEREKEN BESİNLER

1) Çikolata

Çikolatanın içinde bulunan kafein tarzında uyarıcı elementlerden dolayı köpeklerde sürekli kusmaya, ishale, kalp ritim bozukluğuna, görme bozukluklarına ve hatta ölüme bile yol açabilir. Çikolata köpekler için çok zararlı bir yiyecektir. 1-2 Ayda bir parça yemesinde sıkıntı olmaz. Fakat yemese daha iyi olur.

 

2) Taze ve Kuru Üzüm

Bizim için sağlıklı ve bir o kadarda lezzetli olan bu meyve, köpekler için zehirden farkı yoktur. Köpeklerde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra köpeğin ölmesine kadar gidebilir. Kuru üzümden mutlaka uzak durmanız gerekmektedir. Köpeklerde zehirlenmelerin çoğu kuru üzüm yemesinden dolayı olur veya yedikleri atıştırmalıklarda bulunan kuru üzümlerden dolayı da olabilir.

3) Soğan ve Sarımsak

Soğan, sarımsak bir köpeğin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve anemiye neden olabilir. Şiddetinin arttığı durumlarda ise köpeğin acilen kan nakline ihtiyacı olur. Soğan ve sarımsak vermekten uzak durun.

 

4) Avokado

Avokado, içerdiği “persin” adındaki bir madde yüzünden köpeklerde nefes alma zorluklarına ve mide de yaşanan rahatsızlıklara yol açabilir. İnsanlar için ne kadar sağlıklı olsa da köpekler için bir o kadar zararlıdır.

 

5) Alkol

Köpeklerin çok az miktarda alkol alması durumunda bile ciddi bir şekilde zehirlenmelere yol açabilir, kusmaya ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden köpeklere alkol veya alkollü yiyecekler vermekten kaçının.

 

6) Tuz

Köpeklerin çok fazla tuz yemesi, tuz zehirlenmesi veya su yoksunluğu olarak bilinen sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumlar kusma, ishal, depresyon, titreme, ateş ve nöbetlere neden olabilir. Şiddetli vakalarda ölümcül olabilir.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]