KÖPEKLERDE NEDEN SİĞİL ÇIKAR? TEDAVİSİ VAR MI?

KÖPEKLERDE NEDEN SİĞİL ÇIKAR? TEDAVİSİ VAR MI?

KÖPEKLERDE NEDEN SİĞİL ÇIKAR? TEDAVİSİ VAR MI? 

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerinde derilerinde siğiller görülür. Köpeklerde neden siğil çıkar? Köpeklerde siğiller ne sıklıkla çıkar? Dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Bütün sorularınızın cevaplarını bulabilmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. 

Köpeklerde görülebilecek birçok deri hastalığı vardır. Bunlardan bir tanesi siğillerdir.  Siğiller köpeklerde çok yaygın olarak görülmektedir. Neyse ki çok yaygın olan bu siğiller köpekler için çok tehlikeli değillerdir. Siğiller genellikle oluştuğu yerden kendiliğinden giderler. Fakat bazı durumlarda siğillerin geçmesi biraz zaman alabiliyor.  

 

Siğil Nedir? 

Siğil denince akıllarda canlanan bir görüntü olabilir. Siğiller küçük, buruşuk, ten renginde bir sivilce gibidir.  

Ancak bu siğillerin tanımı geçerli bir tıbbi tanım değildir. Tıbbi olarak siğil, papilloma virüsünün neden olduğu epitel dokusunun anormal şekilde aşırı büyümesidir.  

Kısacası siğilleri, kutanöz tümör olarak da adlandırabiliriz. Bir tümör, kötü huylu olmadığı sürece çok zararlı değildir. Yani anormal bir şekilde doku büyümesidir.  

Siğiller herhangi bir cins veya herhangi koşullarda yaşayan köpeklerde görülebilir. Bununla birlikte genç veya yaşlı hayvanlarda veya bağışıklık sistemlerini etkileyen bir hastalığı olan köpeklerde daha yaygın bir şekilde görülür. 

 

Köpeklerde Siğiller Neden Ortaya Çıkar?  

Köpeklerde siğil, sadece virüse maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Siğiller bulaşıcıdır. Eğer bir hayvanda siğil var ise, virüsü doğrudan başka bir köpekle temas ederek veya oyuncak gibi yüzeylere dokunarak virüsü kolaylıkla bulaştırabilirler. Tüm bunların yanı sıra, siğiller görünmese bile virüs taşıyan köpekler olabilir. Bu durumda da bu virüsleri yaymakta zorluk çekmezler. 

Viral partiküller orijinal siğilden ayrıldıklarında, diğer epitel dokusuna bulaşabilirler ve virüsleri çoğaltarak yayılmalarını sağlarlar. Yeni dokuda virüs ile birlikte yeni siğillerin çıkmasına sebep olur. Siğil tüm bunlarla birlikte bulaşıcı viral partiküllere sahiptirler. Viral partiküller sayesinde siğiller geçse bile döngü yeniden başlayabilir.  

Bu duruma örnek vermek gerekirse, her siğil başka bir köpekte enfeksiyona neden olabilir, fakat aynı köpekte farklı bir yerde de enfeksiyona neden olabilir. Bu durum ise siğillerin tamamen izole olmadığı anlamına gelmektedir.  Köpeğinizin belirli bir bölgesinde çıkan siğiller, daha sonra köpeğinizin farklı bölgelerinde de görülebilir. Bu duruma önlem almak için veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.  

Köpeğinizde Siğil Gördüğünüzde Endişelenmeye Gerek Yok! 

Köpeğinizde siğil gördüğünüzde panik yapmaya gerek yoktur. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu virüs kötü huylu bir virüs değildir, yani iyi huylu bir virüstür. Bu virüse tıbbi açıdan bakarsak, bunlar genellikle köpeklere en fazla hafif rahatsızlıklar veren küçük asemptomatik lezyonlardır.  

Bununla birlikte, siğil, gözün palpebral kenarı veya ağız gibi hassas bölgede bulunuyorsa bunlar biraz ağrı yapabilir.  

Bu tarz durumlarda her zaman veteriner hekiminize danışmanızı öneririz. Olası bir komplikasyondan kaçınmak için, köpeğinizin herhangi bir cilt lezyonu geliştirdiğini fark ederseniz, veterinere giderek direk köpeğinizin sorunlu bölgelerini göstermeniz gerekir. Veteriner hekimlerinin söylediği uyarılara uymanız çok önemlidir.  

Siğiller genellikle iyi huylu olsa bile veteriner hekimleri işi şansa bırakmamak için birkaç test yaparak siğillerin iyi huylu olup olmadığını doğrulamak isterler. Bu tarz testler yapılarak teşhis konması köpeğiniz için hem daha sağlıklı olacaktır hem de sizlerin de bilgisi dahilinde olacaktır.  

Köpeklerin Vücudunda Çıkan Siğillerin Tedavisi 

Bir köpeğin bağışıklık sistemi herhangi bir yaralanma belirtisinde devreye gireceğinden, köpek siğilleri de genellikle kendi kendini sınırlar. Hayvanın bağışıklık sistemi virüsler ile mücadele ederken siğillerin de ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.  

Fakat bazı durumlarda bu lezyonlar hiçbir zaman tam bir gerileme yaşamaz. Bu durumlarda, veterinerler cerrahi rezeksiyon önerebilirler.  

Tıbbi açıdan bakarsak, veteriner hekimleri bu tür ameliyatları, sadece siğil gözler veya ağız gibi hassas bir bölgede olduğu için veya köpeğinizin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa önerecektir ve yapmak isteyecektir. 

Köpeklerde siğiller gözlemlendiyse ve durum ameliyat gerektiriyorsa uygulanacak prosedür genellikle basittir. Yani çok ciddi bir ameliyat değildir. Köpeğinizin bu ameliyatı olmasıyla birlikte iyileşme de ameliyat sonrasında hemen gerçekleşecektir.  

Özetlemek gerekirse, siğiller çok fazla bulaşıcı olan viral enfeksiyonlardan kaynaklanan lezyonlardır. Genellikle ciddi sorunlara neden olmazlar ve tipik olarak kötü huylu olmazlar. Fakat kötü huylu olmasalar bile veteriner hekiminize göstermenizde fayda vardır.  

 

Neyse ki köpeklerde bulunan siğiller insanlara bulaşmaz. Bu konuda içiniz rahat olabilir.  

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]