Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Evde beslediğiniz yavru dostlarınız için son derece önemli olan bir alışkanlıktır. Tuvalet eğitimi sizin belirlediğiniz bir alan olur ve bu alan ister evin içerisinde isterseniz de evin dışında bir bölgede olabilir. Bu yazımızda sizlere hem ev içinde köpeklere tuvalet eğitimini hem de ev dışında köpekler için tuvalet eğitimini anlatacağız.

Yavru dostunuzu eve aldığınız ilk andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Tuvalet eğitimi sizin gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor bir eğitim değildir. Özellikle köpekler bu alışkanlığı çok kolay edinirler. Siz sadece bu süreci daha çok kolaylaştırmayı denemelisiniz. Eğitimin başarılı olması için en önemli unsur sabırdır. Eğer siz sabırlı olmazsınız köpeğiniz asla tuvalet eğitimine alışamaz.

Köpeğinizi tuvalet eğitimine başlatmadan önce minik dostunuzun tuvaletini nereye yapmasını istediğinize karar vermelisiniz. Evin içinde veya dışında olarak iki farklı tuvalet eğitimi metodu vardır.  Tuvaletin yapılacağı bölgeyi belirledikten sonra eğitime başlayabilirsiniz. Fakat eğitime başladıktan sonra tuvalet bölgesini sürekli değiştirmemenizi öneririm aksi taktirde minik dostlarınızın kafası karışır ve asla bu eğitimi başarılı bir şekilde uygulayamazlar.

 

Öncelikle yapmanız gereken işlem köpeğinizin tuvalete çıktığı saatleri bilmeniz gerekir. Bunu birkaç gün gözlemleyerek kolayca çözümleyebilirsiniz. Genellikle köpekler yemek yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı yüzünden tuvalet yapma gereksinimini duyarlar. Bu durum sizin işinizi epey kolaylaştıracaktır. Yapmanız gereken bir diğer işlem ise yavru dostunuza gerekli sıklıklarda ve düzenli vakit dilimlerinde yavru köpek maması vermek. Bu sayede sizin belirlediğiniz zamanlarda tuvalete çıkmaya başlayacaktır. Bu aşamada genellikle akla gelen ilk soru köpeğinize hangi sıklıkta mama vermeniz gerektiğidir. Genellikle mama miktarı sabit tutulur ve eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıklaştırmak yavru dostunuz için en doğru seçenek olacaktır. Fakat yine de yavru köpekler için en sağlıklı olanı yani veteriner hekiminize danışmanızı öneririm. Çünkü çok sık mama vermeniz köpeğinizde rahatsızlığa yol açabilir. Yavru köpeğinize verdiğiniz mama miktarı maksimum günde altı öğün olmalıdır. Bir diğer dikkat etmeniz nokta ise yavruya akşam saat 18.00’dan itibaren kesinlikle mama vermemenizdir ve bir süre boyunca akşam vakitleri köpeğinizin su içmesini azaltmayı denemelisiniz çünkü gece vakitlerinde köpeğinizi kontrol etmeniz zor olacağından dolayı gece uyku anında oluşabilecek kazaların önüne geçmek için en doğrusu bu olacaktır.

Eğitim başladıktan sonra köpeğimiz ile sadece bir kişinin ilgilenmesi daha sağlıklı olur. Eğitim sürecinde sadece bir kişi köpek ile ilgilenirse köpeğinizin komutları dinlemesi ve uygulaması kolaylaşır. Yavru köpekler sadece mama ve su tükettikten sonra tuvalet gereksinimini duymazlar, uykudan yeni uyandıktan sonra ya da oyun esnasında tuvaletleri gelebilir ve tuvaletlerini yapmak isteyeceklerdir. Bu durumlarda onları iyi tanıyıp hemen onlara yol göstermeniz gerekir.

Yavru köpekler genellikle tuvaletleri geldiğinde sizlere bunu belli etmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Örneğin kendi etraflarında hızlıca daire çizerler veya yeri sürekli koklamaya başlarlar. Bu tarz dikkatinizi çeken belirtiler olunca köpeğinizin tuvaletini yapabilmesi için belirlediğiniz alana götürmeniz gerekir. Eğitim sürecinde mama dışında köpeğinize başka besin vermemeye özen gösterin. Çünkü alacağı her ek besin sindirim sistemini çalıştırır ve tuvalet eğitiminin süresini uzatabilir.

 

Ev İçerisinde Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi

Genellikle yavru köpekler tuvaletleri geldiği gibi ortamın neresi olduğuna bakmadan, bulundukları yere tuvaletlerini yaparlar. Bu durum ev içerisinde çok hoş bir durum olmayacaktır. Evde yapılan bu hatalı hareket hem sizin huzurunuzu kaçırır hem de köpek bakımı konusunda sizin işinizi ekstra zorlaştırır. Eğer siz eğitime başlamadan önce köpeğiniz ev içerisinde kendi belirlediği bir bölgeye tuvaletini yaptıysa mutlaka orayı çok iyi bir şekilde temizlemelisiniz aksi taktirde köpeğiniz koklayarak o yeri bulacaktır ve bir sonraki seferde de o yere tuvaletini yapacaktır. Köpeğin başka yere tuvaletini yapmadığından emin olduktan sonra ve evin temiz olduğundan emin olduktan sonra eğitim sürecine geçebiliriz. İlk öncelikle ev içerisinde hem köpeğin kolay ulaşabileceği hem de sizin kolay takip edebileceğiniz bir bölge olmak şartı ile bir bölge seçmelisiniz. Bölgeyi seçtikten sonra o bölgenin geniş bir alanını gazete kağıtları ile veya kartonlar ile kaplamalısınız. Köpeğinizin tuvaletinin geldiğini hissettiğiniz anda onu tutup o alana getirmelisiniz ve tuvaletini yapmadan oradan çıkartmamalısınız.

İlk etapta köpekler tuvaletlerini yanlışlıkla gazete kağıdının dışına yapabilirler. Bu durumlarda gazete kağıdının bir ucunu yaptığı tuvalete değdirerek tekrardan seçtiğiniz bölgeye bırakmalısınız. Daha sonra yanlışlıkla yapılan ve istenmeyen bir alana yapılan tuvaleti iyice hiç koku kalmayacak şekilde temizlemelisiniz. Çünkü köpekler tuvaletlerini yapmadan önce koklayarak daha önce tuvaletlerini yaptıkları yerleri bulmaya çalışırlar. Köpek zamanla tuvaletin bölgesini öğrenecektir ve başarılı bir tuvalet ihtiyacını yapacaktır. Köpeğiniz tuvalet ihtiyacını başarılı bir şekilde yaptığında ona mutlaka övücü sözlerle ödüllendirmelisiniz. Bu durumu desteklemek için az miktarda ödül maması kullanabilirsiniz.

Köpeğiniz eğer tuvaletini artık gazete kağıdının üstüne yapmaya başladıysa yavaş yavaş gazete kağıtlarını eksilterek alanı daraltabilirsiniz ve istediğiniz bölgeye tuvaletini yapmaya alıştırabilirsiniz. Ortalama 1-2 hafta içerisinde bu alanı öğrenmiş olacaktır ve rahatlıkla tuvalet ihtiyacını karşılayacaktır. Bu süreçte sizin dikkat etmeniz gereken en önemli şey sabırlı olmaktır. Hiçbir zaman köpeğinizi ağır bir şekilde cezalandırmamalısınız.

 

Ev Dışında Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimine mutlaka köpeğinizin yavru dönemlerinde başlamanız gerekir. Köpeğiniz kötü bir alışkanlığı edinmeden önce onlara doğru bir eğitim sistemi ile tuvalet eğitimini verebilirsiniz. Eğer köpeğinizin dışarıda bir alana tuvaletini yapmasını istiyorsanız, köpekleri sürekli gezdirmeye çıkarmanız gerekir. Köpekler yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra ortalama 5-10 dakika içinde tuvalet ihtiyaçları gelir. Yemekten sonra köpeklerinizi dışarı çıkartabilirsiniz. Köpeğinizi dışarıda tuvaletini yapmasını istediğiniz bir alana götürdükten sonra ipini biraz serbest bırakarak ona uygun alanı seçmesi için biraz zaman vermeniz gerekir. Tuvaletini o bölgede bir yere yaptıktan sonra ona övgü sözler söyleyebilir hatta ödül maması verebilirsiniz. Köpeğinizi bir sonraki seferde bir daha dışarı çıkardığınız zaman aynı alana götürün ve tuvaletini yapana kadar bekleyin. Bu şekilde kısa bir süre içinde dışarıda tuvaletlerini yapmaya alışacaklardır. Yavru köpeğinizin bu alışkanlığını kazanması için ortalama 3-4 kez dışarı çıkması yeterli olacaktır. Her zaman aynı saatlerde dışarı çıkarmanız gerekir aksi taktirde bu eğitim başarılı olmayacaktır. Köpeğinizi günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekir.

Köpeğinizi gezdirme işlemini sabah ve akşam saatlerinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu zaman aralığında sizlere en uygun saatleri seçerek günlük rutin haline getirmeniz gerekir.

 

Köpeklere tuvalet eğitimi vermek diğer hayvanlara oranla daha kolaydır. Eğitim sürecinde asla sinirlenmemelisiniz ve köpeklere zarar verecek davranışlar sergilemekten kaçınmalısınız. Eğer sabırlı ve doğru bir eğitim süreci sürdürürseniz en kısa sürede başarılı bir sonuç alacağınızdan şüpheniz olmasın.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]