Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Tavşan Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

TAVŞAN SAHİPLENİLMEDEN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER 

Tavşanlar bakımı zor olan hayvanlar arasındadır. Evde bakımı zor olan tavşanlar sürekli sizin hayatınızı zor sokabilir hatta eve zarar verebilirler. Bu yüzden tavşan sahiplenmeden önce onlar ile nasıl ilgilenebileceğinizi ve onları nasıl eğitebileceğinizi öğrenmeniz gerekir.  

 

EVDE TAVŞAN BAKMANIN ZORLUKLARI NELERDİR? 

Evde tavşan bakmak genel olarak zor bir eylemdir. Fakat evde tavşan bakmanın ve tavşan beslemenin pek çok farklı seçenekleri vardır. Tavşanların sizin evinizde rahat yaşayabilmesi için ona özel oluşturduğunuz bir odayı vermeniz hem sizin için hem de tavşanlar için rahat olacaktır. Eğer evinizde bir tavşan olacaksa, bu evin yeterince büyük olduğundan emin olun. Tavşanlar için geniş büyük bir ev olması gerekir. Onların gezebileceği ve tuvaletlerini yapabileceği bir alan olmasına dikkat edin. Eğer tavşan beslemek istiyorsanız ve tavşan için büyük bir alan ayıramıyorsanız, onun sağlığı için günde birkaç saat egzersiz yapması için dışarıya çıkartmayı ihmal etmeyin. Tavşan bakımının en önemli unsurlarından biri egzersizdir. Tavşanlar çok hareketli canlılar olduğu için egzersizlerini eksiltmeden yaptırmanız gerekir.  

 

TAVŞAN OLAN EVİN DÜZENİ NASIL OLMALIDIR? 

Bir tavşanı sahiplendiğinizde onun çıkartabileceği sorunları hiç düşünmezsiniz. Tek düşündüğünüz şey onu sürekli sevmek ve yumuşacık tüylerini okşamak olur. Fakat sizde biliyorsunuz ki onun evde tek kalması gerektiği zamanlar olacak. Bu yüzden evde hem rahat rahat gezinirken hem de evinize zarar vermemesini sağlamanız gerekmektedir. Bu yüzden tavşan bakımında en çok dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise evinizi tavşan ile yaşanabilir hale getirmeniz gerekmektedir.  

Tavşanlar sürekli dolaşmayı ve keşfetmeyi severler. Bu yüzden de geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Tavşanlar evinizde bulunan diğer eşyaları kemirebilme kabiliyetleri oldukları için onlara güvenli ve eşyalarınızı koruyabileceğiniz bir alan oluşturmanız gerekir. Tavşan alanında olan kabloları, onların ulaşamayacağı bir yere koymanızı veya esnek borular ile kaplamanızı öneririz.  

Tavşanlar çok hareketli canlılar oldukları için sürekli her yere zıplayabilir ve kemirebilirler. Eğer bunları yapmalarını istemiyorsanız onlara göre önlem almalısınız. Tavşanlar yatakların altını, raflardaki eşyaları, ev bitkilerini ve diğer eşyaları kemirmekten zevk alırlar. Bu yüzden belirli bölgeleri kapatmanız gerekir. Kısacası tavşanın ulaşabileceği her şeyi ortadan kaldırmanız gerekir. Tavşan bakımını zorlaştıran tek faktör bu zorluk olarak görülebilir. Bu tarz bir sorun olmasa evcil tavşanınıza tuvalet eğitimi vererek rahat bir şekilde yaşam sürebilirsiniz. Sizlere eşya kemirmekten başka bir zorluk çıkartmazlar.  

 

TAVŞANLAR EN ÇOK NE YER? 

Tavşanların en çok havuç yenildiği düşünülse de bu yanlış bir bilgidir. Eski zamanlarda olan bir çizgi film ile gelen bu bilgi doğru değildir. Tavşanlar yeşillik türlerini daha çok tüketirler. Bir tavşanın diyeti temel olarak samandan oluşur. Eğer evde tavşan besliyorsanız kesinlikle marul ve samanı eksik etmemeniz gerekir. Tavşanlara her zaman taze bir saman verilmelidir. Tavşan bakımı için beslenme aşaması çok büyük önem taşımaktadır.  

Tavşan bakımı için tavşanınızın samanını kuru, temiz ve erişebileceği yerlerde tutmanız önemlidir. Samanları genellikle tavşanların gezindiği yerlere koyabilir onların kolaylıkla samana ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Samanları bir kaba koymak istiyorsanız çok büyük bir kap kullanmanızı öneririz. Aksi taktirde saman yerken tavşanlar yerlere dökebilir veya samanı küçük bir kabın içinden rahat yiyemeyebilir. Samanların taze olmasına dikkat edebilir ve samanları sık sık yenileyebilirsiniz.  Tavşanlara sadece saman vermek onları yorabilir. Samanın yanında marul, maydanoz, havuç gibi sebzeler vererek onları mutlu edebilirsiniz. Tavşanın gezindiği bölgelere su kabı bırakmayı ihmal etmeyin. Hareketli olan bu canlılar sürekli su içmek isteyeceklerdir.  

 

TAVŞANLARA TUVALET EĞİTİMİ 

Tavşan besleyenlerin bir diğer sorunu ise tuvalet eğitimidir. Tavşanlar için tuvalet eğitimi biraz zor görünse de imkânsız değildir. Tavşanlara tuvaletlerini rahatça yapabilecekleri geniş bir alan oluşturmanız son derece önemlidir.  

Tavşanlar genellikle belirli bir alana tuvaletlerini yaparlar. Ekstra bir sorun olmadığı sürece tuvaletlerini aynı yere yapan bu minik canlılar için sizlerin önlem alması gerekir. Tavşanların yiyecek ve su kabının yakınlarına orta boy bir kedi kumu kutusu kurarak onlara tuvaletlerini nereye yapması gerektiğini gösterebilirsiniz.  Yemek ve su kaplarının yakınlarına koymanızdaki sebep ise tavşanlar yemek yerken ve su içerken tuvaletlerini yapabilirler. Bu nedenle yakınlarda daha önceden tuvaletlerini yaptıkları bir alan olursa onlar için kolaylık olacaktır.  

Tavşanınız için bir tuvalet alanı belirledikten sonra kabın altına gazete parçaları sererek evinizin kirlenmesini engelleyebilirsiniz. Daha sonra serdiğiniz gazete parçalarının üstüne biraz saman atarak tavşanın o bölgelerde yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.  

 

TAVŞANIN BAKIMI NASIL YAPILIR? 

 Tavşanlar doğası gereği kendilerine bakmayı ve kendilerini temizlemeyi severler. Kısacası tavşanlar temiz hayvanlardır. Ama yine de eğer bir tavşan sahiplendiyseniz düzenli olarak onların bakımını gerçekleştirmek sizlere düşer. Tavşanlar bir yılda birkaç kez dökülme döngülerinden geçer. Bu dönemlerde tavşanların tüyleri dökülmeye başlar. O dönemlerde fazlalık yapan tüylerini gidermek için bir fırça yardımı iler onların tüylerini tarayabilir ve onların işlerini kolaylaştırabilirsiniz. Aksi taktirde o dökülen tüyleri tavşanınız yutabilir ve ciddi sindirim sorunları yaşayabilirler.  

Bir farklı bakım maddesi ise tırnak bakımıdır. Doğal ortamlarında tavşanların tırnakları dallara ve ağaçlara takılarak koparlar. Fakat ev ortamında bu gerçekleşemeyeceği için sizlerin minik dostlarına yardımcı olmanız gerekir. Tırnaklarını düzenli keserek tavşanların rahat etmesi sağlanmalıdır. Aksi taktirde patilerinin içinde batık yapabilirler. Tavşanlar hareketli canlılardır bu nedenle sizler tırnaklarını keserken zorlanabilirsiniz. Sizlere önerim bir sorun oluşmaması için tavşanların tırnaklarını kestirmek için veteriner hekiminize başvurmanızdır.  

 

Tavşan beslemek diğer hayvanlara oranla çok daha zordur. Tavşanları eğitebilmek için sabırlı olmanız gerekir.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]