Golden Retriever Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Golden Retriever Köpeği Özellikleri ve Bakımı
Cinsin Temel İstatistikleri
Boyut
50 - 62 cm
Ağırlık
24 - 37 kilo
Yaşam Süresi
10 - 12 yıl

Golden Retriever

Golden Retrieverler, belki de köpekler aleminin en sevecen, en tatlı ve de en çok bilinen köpek türlerinden biridir. Mizaçları ve duygu eğilimleri gereği evcil bir köpek olmak için tam anlamıyla biçilmiş kaftandırlar diyebiliriz. Bu türün tarihçesine bakacak olursak aslında hiç de ruhsal hareketlerine uymayan bir uzmanlık alanları var: Toplayıcılık ve avcılık. Bu türün avcı ve toplayıcı olarak iş görmesinde en büyük etkenlerden biri, üst düzeyde gelişmiş koku duygularıdır. Bu köpekler bu koku alma yetenekleri sayesinde insanlara, eski dönemlerde yani 1890- 1910 arasındaki avcılıklarda, vurdukları avın yerini hızlı bir şekilde bulup getirerek yardım etmişlerdir. 

Golden Retrieverler Irkının Tarihçesi

Golden cinsinin ilk ortaya çıkış zamanı tam olarak 1865 yılına dayanır. Bu ırk, ilk defa 3 köpek ırkının çaprazlanarak bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu köpekler ise Wavy Coated Retriever, Newfoundland ve de Irish Setter ırklarıdır. Bu çaprazlanmadan meydana gelen tatlı yavrunun adı ise bu üç ırkı çaprazlayan, yani bir bakıma Golden Retrieverların manevi babası olan, aynı zamanda Golden Retrieverlardan önce birkaç ırkın da dünyaya gelmesine vesile olan, bir dönem küçük bir yerde Lord olarak yaşayan, bilinen adı Lord Tweedmouth olan Dudley Marjoribanks tarafından Nous olarak konulmuştur. Nous’un tam kelime anlamı hala net olarak bulunamamış olsa da tahmin edilen bazı terimler şunlardır; Zihinle asıl anlamını kavrayan dünyanın ve evrenin gerçekliği, ideallere şekillenip ideal olarak tanımlanamayacak kadar büyük bir zihinsel etkiye sahip olan, ideallerin dünyası olarak bilinir. 

Golden Retriever Irkının Fiziki Özellikleri

Golden Retrieverler, genel fiziki özellikleri yetişkin erkeklerde 55 – 62 cm civarında boy ve dişilerde ise 50-55 cm arasındadır. Ağırlıkları ise erkeklerde 32- 37 kilogram arasında, dişilerde ise 24-32 kilogram arasında olmalıdır. Vücut yapılarında Golden Retriever ırkını bazı köpeklerden ayıran minik bir farklılık vardır. Bu da Golden Retriever ırkının omuz uzunlukları, vücut uzunluklarından azdır. Bunu avcı bir tür olduğu için her zaman kısa ve küçük aralıklı, yüksek tempolu koşular yapmak durumunda olmasına bağlayabiliriz. Dünyaya gelmesine sebep olan çaprazlandığı türlerin de ırkın fiziki özelliklerine etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Golden ırkı her ne kadar avcı olsalar da görünüşlerinden 300 yıl boyunca ödün vermemeyi başarabilmişler. Tüyleri düz veyahut dalgalı bir şekilde oluşabilir. Kürklerinin dışarıdan ne kadar güzelse içerde de o kadar dayanıklıdır. Derinin hemen üstünde olan yoğun tüy tabakası vardır. Bu da onları hem suya dayanıklı hem de sağlam yapılı bir köpek yapar. Tüyleri suya dayanıklı olduğu için iyi de birer yüzücülerdir. Golden Retriever denilince genel olarak sağlıklı ve hastalıklara karşı zamanla direnç kazanmış bir ırk akla gelir. Ama yine de yakalanabilecekleri birkaç melun hastalık mevcuttur. Bunlardan birkaçı şunlardır:

  1. Gözle ilgili hastalıklar; katarakt, Üvea iltihabı(üveit), jeografik atrofi (görme alanının ortasında kör bir nokta oluşumu)
  2. Kalçada ve dirsekte çıkıntı oluşumu
  3. Kemik Tümörü
  4. Nöbetler
  5. Mast hücreli tümörler
  6. Lenfoma
  7. Yumuşak doku sarkomu

Şeklindedir.

Golden Retrieverlerin Bakımları ve Beslenme Şekilleri

Tabii ki de her köpek türünde olduğu gibi Golden Retrieverların da beslenme alışkanlıkları yaşları ilerledikçe farklılık gösterebilir.Çoğu köpekte olduğu gibi Golden Retrieverleri de ilk 2 ay kesinlikle anne sütü şiddetle tavsiye edilir.Onun dışında bir-bir buçuk ay sonra yavrunun da yavaş yavaş sütten kesildiğini görebilirsiniz.Sütten kesildikten sonra başlayan köpeğin erginliğe varış döneminde köpeğe genel olarak yavru köpekler için özel olarak üretilen kuru mamalardan faydalanabilirsiniz.Bu özel kuru mamaları 1.5-2 yaşına kadar köpeğe yeterli miktarda verilmesi köpeğin gelişimi için çok önemlidir. Velhasıl eğer köpek için bu gerekli şartlar sağlanmazsa köpek gerekli gelişimi sağlayamaz ve de bu da köpeğin ileriki dönemlerde birçok hastalıkla ve olumsuz durumla karşı karşıya kalmasına neden olur.Eğer bir Golden Retrieveriniz varsa onu dışarı çıkarttığınızda her an başka bir köpekle koklaşırken görebilirsiniz.Ruhsal durumları bakımından her zaman farklı bir köpekle tanışma konusunda olumludurlar. Tabii bunun yanında çok hareketli ve neredeyse hiperaktiviteye ulaşan enerjilerinden dolayı çok fazla harekete ihtiyaç duyarlar.Bu yüzden Golden Retrieverinizi sıklıkla uzun yürüyüşlerle dışarı çıkartabilirsiniz.Eğer egzersizlerini ihmal ederseniz ayın sonunda karşınızda tombul bir Golden Retriever görebilirsiniz.

Golden Retrieverin Ruhsal Durumu

Golden'lar belki de köpek dünyasının en samimi ve cana yakın üyeleridir.Psikolojik ve duygusal özellikleri gereği her zaman karşılarındaki köpeğe bir düşman değil de dost gözüyle bakarlar.Bu özellikleri melez bir ırk olmalarından,yani doğada önceden var olmuş vahşi bir irk olmamalarından kaynaklı olabilir.Tam bir aile köpeğidir.Sevgiye her zaman ihtiyaç duyar,aile ortamına alışıktır ve de çok ilgiye maruz kaldığı zaman şımarabilir.Yani evinize almak için kesinlikle Golden Retriever'ler çok doğru bir tercihtir.

Karakteristik

Uyum Sağlama
Hassasiyet
Tek Başına Kalabilirlik
Soğuk Havalarada Yaşanabilirlik
Sıcak Havalarda Yaşanabilirlik
Apartman Yaşamına Uyumluluk
Acemi Bakıcı
Arkadaşlık İlişkileri
Ailesi Sevgisi
Çocuk Dostu
Hemcisleriyle Dostluk
Yabancılara Karşı Dostluk
Sağlık ve Bakım
Kıl Dökme Seviyesi
Salya Akma Seviyesi
Bakım
Genel Sağlık
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitebilirlik
Potential For Mouthiness
Av Potansiyeli
Ses Çıkarma Potansiyeli
Yolculuk Rahatlğı
Eğitebilirlik
Zeka Seviyesi
Haraketlilik
Enerji Seviyesi
Güç
Egzersiz İhtiyacı
Oyuncu
Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]