Farklı Adaptasyon Özelliklerine Sahip Hayvanlar

Farklı Adaptasyon Özelliklerine Sahip Hayvanlar

Dünyada Farklı Adaptasyonlara Sahip 8 Hayvan Türü 

Canlılar bulundukları bölgede yaşamlarını sürdürebilmek için adaptasyon yeteneklerinin gelişmiş olması gerekir. Eğer canlılar yaşadıkları ortama adapte olamazlar ise sayıları azalmaya başlar. Bu hayvanlar arasında en çok bilindik olan hayvan kutup ayısı, kutup ayıları yaşadıkları bölgede dikkat çekmemek için beyaz ve kalın kürklere sahiplerdir. Karlı bölgede rahat ilerleyebilmesi için ve avlarını kolay etkisiz hale getirebilmesi için ise büyük pençelere sahiptir. 

Şimdi gelelim en ilginç adaptasyon özelliklerine sahip olan hayvanlara. Dünyada belki daha önce adını bile duymadığımız hayvanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için sahip oldukları ilginç adaptasyonlar. 

 

1) ALASKA AĞAÇ KURBAĞALARI  

Alaska ağaç kurbağaları kışın kendilerini kış aylarında dondururlar ve yazın tekrardan eski hallerine dönerler.  

Alaska ağaç kurbağası, Amerika’nın kuzeyinde Alaska ve Kanada taraflarında yaşamlarını sürdüren bir kurbağa türüdür. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için çok ilginç bir adaptasyona sahiptirler. Kışın kendilerini soğuktan koruyup hayatlarına devam edebilmek için vücutlarının %65’i kadarını dondurarak nefes almayı bırakırlar. Tüm bunların yanı sıra kalp atışları da durur. Bu durum onları korur ve –60 dereceye kadar hayatta kalmalarını sağlar. İlk bahar ve yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte üstlerinde bulunan buzların eriyerek çözülmeye başlar. Yaz aylarında eski yaşamlarına devam eden kurbağalar kış aylarında tekrardan aynı adaptasyon ile kendilerini dondururlar.  

Alaska ağaç kurbağasını yoğun bir ilgiyle araştıran bilim adamları vardır. Herkesin aklında aynı soru işareti; Alaska Ağaç Kurbağaları donduklarında nasıl beslenir? Yapılan araştırmalara göre kurbağanın kanında doğal antifiriz sistemi var. Vücutlarını dondurduklarında karaciğerleri yük oranda şeker salgılayarak besin ihtiyaçlarını karşılıyor.  

 

2) DİKENLİ ŞEYTAN KERTENKELESİ 

Dikenli şeytan kertenkelesinin en ilginç özelliği, nemi ve suyu emebilen bir deriye sahip olmasıdır. Avustralya çöllerinde yaşayan bu kertenkeleler, çöllerin kavurucu sıcağına karşı geliştirdikleri adaptasyon ile hayatta kalmayı başarırlar. Boyları ortalama 10-15 cm arasında olan bu kertenkeleler renk değiştirme özelliğine de sahiptir. Bu sayede kendilerini gizleyerek av olmaktan kolaylıkla kurtulurlar. Genellikle besin olarak karınca tüketirler. Çöllere çok iyi uyum sağlayan bu kertenkeleler, sisli ve nemli havalardaki nemi deri yardımı ile çekerek vücudu için kullanır. Emdiği nemi sabahın erken saatlerinde oluşan çiyler yardımı ile içerler. Bu sayede çöl gibi sıcak ve kurak bölgelerde su aramadan 2 hafta kadar yaşamlarını sürdürebilirler.  

 

3) ADDAKS ANTİLOPLARI 

Addaks antiloplarının kürkleri mevsimlere göre renk değiştirir. Yazın sıcak havalarda kürkleri beyaz rengini alırken, kışın tekrardan kahverengine döner. Çarpık ve büyük boynuzları sayesinde kendilerini bir nebze de olsa korumaya çalışan bu antiloplar vida boynuz ceylanı olarak da tanınır. Yaşamlarını çöllerde sürdüren bu antilopların boynuzları sarmal halkalıdır ve hem dişi de hem de erkekte bulunur.  

Bu antilopların kürkleri yazın kahverenginden açık bej rengi veya beyaz renge dönüşerek çölün kavurucu sıcağından onları korur. Kumlarda daha hızlı ve iyi hareket edebilmeleri için düz taban bir ayak yapısına sahiptir. Addaks antilopları su ihtiyaçlarını yedikleri bitkilerden karşılarlar. Diğer antilop türleri gibi hızlı olamayan bu türün aşırı avlanma sonucu soyları tükenmeye doğru gitmektedir.  

 

4) KANGURU SIÇANLARI 

Boyları 10-20cm arasında değişen bu küçük canlıların kuyrukları da hemen hemen boylarına denk gelir. Kanguru sıçanlarının genellikle yaşam alanları Kuzey Amerika’dır. Arka ayaklarının uzun olması onlar için en büyük avantajdır. Çölün yoğun sıcaklarından kendilerini koruyabilmek için yerin altında yaşamlarını sürdürürler.  

Uzun süre aç kalmadıkları taktirde hiçbir şekilde su kaybetmeyen bu sıçanlar su olmadan hayatlarını sürdürebilirler. Yaptıkları oksijenli solunum sayesinde su üretirler ve ürettikleri suyu etkin bir şekilde kullanmaya devam ederler. Kanguru sıçanları bu adaptasyonları sayesinde ömür boyu su içmeden yaşayabilrler.  

 

5) PEKARİLER 

Pekarilerin en ilginç özelliği, binlerce dikenden oluşan büyük kaktüsleri rahatlıkla yerler. Domuz ve su aygırı ile akraba olan pekariler çoğu memelilere oranla daha saldırgandır. Amerika’nın bütün bölgelerinde yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilirler. Köpek dişlerini birbirlerine sürterek çıkardıkları sesler ile diğer hayvanları korkutup uzaklaştırırlar. Bu hayvanların en ilginç özelliği binlerce dikene sahip olan kaktüsleri acı hissetmeden yavaş yavaş tüketmesidir. Ağızların içinde kaktüsleri parçalamasına yarayan özel enzimler bulunmaktadır. Bu sayede kaktüsleri rahatlıkla yiyerek karınlarını doyurabilirler. 

 

6) AKREPLER 

Akreplerin en belirgin adaptasyonları ortalama bir yıl kadar aç kalabilmeleridir. Akrepler özel metabolizmaları sayesinde yemek yemeden çok uzun süre yaşamlarına devam edebilirler. Özellikle akrepler kış uykusuna yattıklarında bir av kokusu aldığında uyanırlar ve avlarını yakaladıktan sonra tekrar kış uykusuna devam ederler.  

 

7) KANGURULAR 

Sıcak havalardan kendilerini korumak isteyen kangurular ön ayaklarını yalayarak serinlerler. Avustralya yaz aylarında oldukça sıcak olduğu için kangurular ve diğer hayvanlar yaşamakta zorluk çekerler. Kangurularda bu duruma çözüm olarak geliştirdikleri ilginç adaptasyon yöntemi ile yaz aylarını rahatlıkla geçirirler. Bacaklarındaki özel kan damarları sayesinde tükürüğün serinletici özelliğini kullanırlar.  

 

8) KRAL YILANI 

Kral yılanının en büyük ve ilginç özelliği yılan zehrine karşı dirençli olmasıdır. Etrafında bulunan diğer zehirli yılanları yiyerek herhangi bir zehirden etkilenmeyen bu yılanlar yaşamlarını bu şekilde sürdürürler. Yılan zehrine karşı dirençli olan bu kara yılanlar oldukça güçlü ve tehlikelidir.  

 

Her canlı bulundukları bölgede yaşamlarını sürdürmeye devam edebilmek için çeşitli adaptasyonlar uygularlar. Yukarıda gördüğünüz bu canlılar en ilginç adaptasyon yeteneğine sahip olan canlılardır. Dünyada zor şartlarda yaşamlarını sürdüren bu hayvanlar sahip oldukları adaptasyon yetenekleri sayesinde kolaylıkla yaşamlarını sürdürebilirler. 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]