Yavru Kedilere Nasıl Bakılmalıdır?

Yavru Kedilere Nasıl Bakılmalıdır?

Yavru Kedilere Nasıl Bakılmalıdır?

Bazı durumlarda yavru kediler annelerinden ayrı kalabiliyorlar, kaybolabiliyorlar veya terk edilebiliyorlar. Bu durumlardaki gibi kediler ile karşılaşırsınız neler yapılabilir, nasıl bakılabilir?

    Yavru bir kedi sahiplendiğinizde ev ortamına ona yuvasında olduğu gibi hissettirmek için neler yapılabilir?

Kediler için mart ayı üreme dönemi olduğu için kedilerin sayıları çok fazla artış gösterir. Hamilelik dönemleri ortalama 60-65 gün olduğunu düşünürsek nisan ve mayıs aylarında yeni doğmuş kedilerle karşılaşma olasılığınız yüksektir. Kediler genellikle yavrularına sahip çıkarlar fakat farklı sebeplerden dolayı yavrulardan bazıları yanlarından kaybolabiliyorlar ve yalnız kalıyorlar. Eğer sokaklarda yavru kediler ile karşılaşırsanız veya siz yavru kedi sahiplenirseniz neler yapmanız gerektiği konusunda sizlere bu yazı yardımcı olacaktır.

Yavru kediler annelerinden ayrı kaldıysa onları sahiplenmenizi öneririm çünkü hiçbir şekilde sizin bakımınız annelerinin bakımının yerini tutmayacaktır. Genellikle 3 saatte bir anneleri yavrularını kontrol ederler. 3 saatten daha uzun süredir yavrularının yanına dönmemişse ve bakımsız gözüküyorsa yavru kediler, onların bakıma ihtiyacı vardır. Bakımını üstlenmeden önce mutlaka veteriner hekimlerine götürüp ilk etapta muayenesini yaptırmanız gerekmektedir. Hem sizin sağlığınız açısından hem de yavru kedilerin sağlığı açısından bu oldukça önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Yavru Kedilerin Vücut Sıcaklıkları

Bulduğunuz veya sahiplendiğiniz yavru kedilere ilk yapılması gereken şey onları sıcak tutmaktır. Yavru kediler çok üşürler ve genellik anneleri onları ısıtır. Bunun için yavru kedi için hazırladığınız battaniyeyi veya kedi evine battaniyeyle örtülmüş sıcak su torbası koyabilirsiniz. Sıcak su torbasının sıcaklığı sizin elinizi yakmayacak şekilde olmalıdır. Sıcak su torbası soğudukça suyunu yenilemeyi ihmal etmeyin.

 

Yavru Kedilerin Beslenmesi

Bebek kedilerin ortalama iki haftalık olana kadar düzenli olarak 2-3 saat arayla beslenmesi gerekir. Bebek kedilerinizi beslerken biberon kullanmaya özen gösterin. Bunun için pet shoplarda ve veteriner kliniklerinde satılan biberonları tercih edebilirsiniz. Kullanmanız gereken besin olarak ise yine pet shoplarda ve veteriner kliniklerinde satılan anne sütü içeren kedi tozlarından tercih edebilirsiniz. Suyla ve sütle karıştırılan yavru kedi mamalarıda sizlerin işine yarayacaktır. Genellikle yavru kedilere sadece süt içirilir. Bu yanlıştır yavru kedilere sadece süt içirmemelisiniz. Mutlaka bire bir oranla su ile karıştırıp öyle vermeniz gerekmektedir.

 

Yavru Kedilerin Tuvalet İhtiyaçları

Anne kediler genellikle yavrularının idrar ve dışkılarını yapabilmesi için karınlarını ve sırt bölgelerini yalayarak onları rahatlatmaya çalışırlar. Sizler de bu görevi ıslak bir pamuk veya mendil yardımı ile yapabilirsiniz. Eliniz ile ovalasanız da işe yarayabilir. Bunu ne sıklıkla yapmamız gerekiyor? Her öğün sonrasında pamuk veya mendil kullanarak bu bölgelerini yavaşça silerek ve masaj yaparak tuvaletlerini yapmasını sağlayabilirsiniz. Tuvaletini yapan yavruların bu bölgelerini ıslak mendil ile silip kurulayabilirsiniz. Yavruların yaptığı idrar ve dışkıları iyi takip etmeniz gerekmektedir. Eğer koyu renk ya da kanlı idrar görürseniz veya dışkısı çok koyu, çok sulu ise en yakın veterinere götürmelisiniz. Ortalama 4-5 haftalık yavrular kuma tuvaletlerini yapabilir hale gelirler. Daha sonrası sizin eğitiminize kalmıştır.

 

Yavru Kedilerde Pire

Yavru kedileriniz ile ilgilenirken üstlerinde pire veya benzer böcek türlerinden görürseniz hiçbir ilaç kullanmadan direk veterinere götürmeniz gerekmektedir. Bu tür böcekler yavru kediler için ne kadar tehlikeli ise bilinçsiz kullanacağınız bir ilaçta yavru kediler için o kadar tehlikelidir. Pireler ilaç kullanılmayacak boyutlarda ise taraklar yardımı ile alabilirsiniz.

YAVRU KEDİ BESLERKEN KESİNLİKLE YAPMAMANIZ GEREKENLER

1) Kesinlikle yıkamayın. Yavru kedilerin vücut dirençleri yüksek olmadıkları için yıkanan kediler hastalanıp ölebilirler.

2) Yerden yüksek bir noktada bırakmayın. Yavru kedilerinizi kesinlikle yüksek bir noktada bırakmayın aksi taktirde düşüp bir yerlerini incitebilirler.

3) Onun için tehlikeli olabilecek yerlerde bırakmayın. Yavru kediler dünyayı yeni tanımaya başladıkları için çok meraklı yapıları vardır. Her şeyi koklayıp yalayabilirler. Bu yüzden onlar için tehlikeli olabilecek yerlerde bırakmamanız gerekir.

4) Pire ilacı kullanmayın. Pire ilacı yavru kedilerinizin zehirlenmesine yol açabilir. Bunun yerine tarak yardımı ile pirelerden kurtulmayı deneyebilirsiniz.

5) Yavruları biberon ile beslerken fazla mama gelmesi için baskı uygulamayın boğulabilirler. Yavru kedilere biberon ile mama verirken biberonu çok sıkmayın aksi taktirde fazla mama alabilirler ve bu durum boğulmaya yol açabilir.

6) Sıcak su torbasını direk olarak temasını sağlamayın. Üşümemesi için kedilerinize doldurduğunuz sıcak su torbalarını veya su dolu pet şişelere direk temas sağlatmayın. Bunun yerine bir havlu veya battaniye ile sarıp kedilerinizin yanına o şekilde koyabilirsiniz.

 

 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]