Pitbull Köpeği Bakımı ve Özellikleri

Pitbull Köpeği Bakımı ve Özellikleri
Cinsin Temel İstatistikleri
Boyut
36 - 53 cm arası
Ağırlık
15 - 30 kilo
Yaşam Süresi
8 - 15 yıl

PİTBULL IRKI

            Pitbull, aslında Pitbull olarak bilinse de bu genel bir isimdir. Pitbull denen köpekler dört tane melez ve saf cinsten oluşur.Bunlar Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Amerikan Bulldog ve Staffordshire Bull Terrier cinsleridir.

            Burada da gördüğünüz üzere çoğu cinsin tabirinde pitbull ibaresi bulunmamaktadır. Yani bizim genelde sokakta veyahut barınaklarda görüp de ‘Aa bak,Pitbull !’dediğimiz çoğu köpeğin cinsi aslında Pitbull değil, büyük ihtimal yukarıdaki cinslerden herhangi biridir.

Pitbull Cinsi Köpeklerin Fiziksel Özellikleri

            Pitbull ırkı kısa bir köpek ırkıdır. Boyları en fazla 50-53 cm civarında, en kısaları da genel olarak 36-40 cm civarındadır. Kütlelerine gelecek olursak en fazla 30-34 kilogram, en az olarak da 13-15 kilogram civarındadır. Tabii bu fiziksel özellikler Pitbull’un cinsine göre değişiklik gösterebilir. Hayvanın ağırlığı ise beslenme şekline göre farklılık gösterebilir.

Pitbull Nasıl Beslenir?

            Öncelikle genel olarak hiçbir köpek türüne şeker içeren (çikolata vb.) besinler kesinlikle yedirilmemelidir. Çünkü şekerin içindeki maddeler hayvanın kalbi için çok zararlı ve hatta öldürücü maddelerdir. Genelde şekerin bir köpeğe verilmesi sonucunda kalpte başta kalp krizi olmak üzere hayvanda birçok rahatsızlık baş gösterebilir ve bunlar da köpeğin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Bu cins köpeklerin besleniş şekli tabii ki de çoğu canlı türünde de olduğu gibi dönem dönem değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse eğer köpeğin annesi hayatta değilse veya kayıpsa doğumdan sonraki ilk bir hafta veya 10 gün boyunca 2 öğün süt, biberon kullanılarak verilir. Tabii bu beslemeler de yavrunun büyümesiyle doğru orantılı olarak arttırılmalıdır. Bu durum köpeğin anne sütü alacak bir kaynağı olmadığında kullanılabilir, yoksa zaten anne yavrusunu gerekli olgunluğa getirecek yere kadar anne sütüyle besler. Yavrunun süt içme veya anneyi emzirme dönemi bittikten sonra besleme şekli değişir. Öğün sayısını sütle besleme dönemi bittikten sonra üç öğüne kadar, eğer köpeğin huysuz davrandığını veya aç kaldığını hissettiğinizde 4 öğüne kadar çıkartabilirsiniz. Köpeğin yavrudan olgunluk dönemindeyse genelde tek öğün yeterli olacaktır. Pitbull, çok hareket eden, oyun düşkünü bir köpek değildir. Enerjisi, bu bakımdan orta seviyedir ve beslemede aşırı kaçılmaması gerekir.

Pitbull Cinsi Köpekler için Çiğ Et Verilir mi?

            Pitbull, kas kütlesi bakımından pek çok köpek ırkından üstündür. Bu bakımdan protein odaklı beslenme gereklidir. Ama çiğ et, tek başına verilecek bir öğün değildir. Pitbull ne kadar proteine ihtiyaç duyarsa duysun, tek başına protein ile yapılan beslenme, bağırsak sorunlarına neden olacaktır. Eğer veterineriz de çiğ et konusunda onay vermişse hindiyi, az yağlı koyun etini ya da sığır etini, kereviz (sapı ile birlikte), havuç ve yeşil fasulye karışımı ile köpeğinize verebilirsiniz. Aşırı çiğ et tüketimi, daha doğrusu tüm öğünlerin çiğ et ve türevleri olması köpekler için tavsiye edilmez. En önemli sorun da iç parazit gibi ölümcül asalaklara neden olmasıdır. Bu bakımdan çiğ et karışımlarını en fazla haftada bir vermek doğru olacaktır.

            Pitbull cinsi, sığır etine reaksiyon verir. Ayrıca mısır, buğday ve pirinç gibi glüten oranı yüksek olan tahıllara karşı toleranslı değildir. Bu bakımdan evde yaş mama yaparken bu hususlara dikkat etmelisiniz.

Pitbull Cinsi Köpekleri Hangi Alanlarda İşlevseldir?

            Bu cins köpekler her ne kadar ülkemizde farklı amaçlarda kullanılsa da bu köpeklerin asıl kullanım alanı Amerika’daki boğa çiftliklerini korumak veya özel mülkleri güvenli tutmaktır. Bu cinsteki köpeklerin duygusal özelliği bilinenin aksine saldırganlık değil, koruma içgüdüsüne sahip koruyucu bir türdür. Hatta illegal olarak yapılan köpek dövüşlerinde de sahibini koruma içgüdüsüyle hareket eder ve bu yüzden de performans olarak diğer köpeklerden daha iyi bir dövüşçüdür.

            Bu özelliğinin dışında da bazı fiziksel özellikleri de onu birtakım konularda diğer köpeklerden üstün kılar. Örnek vermek gerekirse çiftliklerde bir koruma köpeği olarak kullanıldığı için derileri kalın ve sert (kart da denilebilir) yapılıdır. Bu da herhangi bir darbe sırasında onun daha az hasar almasını sağlar. Ek olarak da bu cinsin vücudu diğer türlere oranla daha az yağ tuttuğu için kas kütleleri çoğu türden daha fazladır. Pek çok aile, kas kütlesinin yoğun olması nedeniyle darbeleri az hisseden ve bu yüzden tepkisiz kalan Pitbull cinsi köpeklerini bebek bakıcısı olarak kullanmaktadır. 

Karakteristik

Uyum Sağlama
Apartman Yaşamına Uyumluluk
Acemi Bakıcı
Hassasiyet
Tek Başına Kalabilirlik
Soğuk Havalarada Yaşanabilirlik
Sıcak Havalarda Yaşanabilirlik
Arkadaşlık İlişkileri
Ailesi Sevgisi
Çocuk Dostu
Hemcisleriyle Dostluk
Yabancılara Karşı Dostluk
Sağlık ve Bakım
Kıl Dökme Seviyesi
Salya Akma Seviyesi
Bakım
Genel Sağlık
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitebilirlik
Eğitebilirlik
Zeka Seviyesi
Potential For Mouthiness
Av Potansiyeli
Ses Çıkarma Potansiyeli
Yolculuk Rahatlğı
Haraketlilik
Enerji Seviyesi
Güç
Egzersiz İhtiyacı
Oyuncu
Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]