Evde Kedi Beslemenin Zorlukları Nelerdir?

Evde Kedi Beslemenin Zorlukları Nelerdir?

EVDE KEDİ BESLEMENİN ZORLUKLARI VE FAYDALARI

Evde kedi beslemek zordur. Kedinin cinsi ne olursa olsun her türlü sizlere zorluklar çıkaracaktır. Kedi türleri arasında değişen tek şey, biri tüy dökmüyorsa diğeri çok hareketli oluyor. Bu şekilde kediler her türlü sahiplerine zorlukla çıkartmayı başarıyordur. Sadece kediler değil evde herhangi bir hayvana bakmak zordur. Büyük sorumluluk isteyen bu işe bir hevesle başlayıp daha sonra hayvanları sokağa atmak çok yanlıştır.

Evde kedi beslemeyi bir tık kolaylaştırmak için kediyi yavru döneminde sahiplenmektir. Çünkü yetişkin kediler alıştıkları ortamdan farklı bir ortama geçince yabancılık çekerler ve adaptasyonda zorluk çekerler. Bu durumda sizlerin ekstra zorlanmanıza yol açar.

KEDİ SAHİPLENMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Kediyi daha sahiplenmeden önce ona uygun ortamı evinizde hazırlamanız gerekir. Hatta kedi bakım ürünlerini temin etmeniz gerekir. Kedi beslemeye başladıktan sonra aylık olarak ekstra kediye özel giderler olmaya başlayacaktır. Bu durum maddi açıdan biraz zor duruma sokabilir. Çünkü hayvan ürünleri günümüzde biraz yüksek fiyatlı olabiliyor. Bu tarz durumları bütçenize göre en iyi şekilde hesaplayıp en ince ayrıntısına kadar değerlendirmeniz gerekir. Aksi taktirde sizleri ilk aydan sonra zor duruma sokmaya başlayabilir.

Eğer çok çalışıyorsanız ve evde çok zaman geçiremiyorsanız, kediye sizden başka bakacak kimse yoksa kesinlikle bu işe girişmemenizi tavsiye ederim. Çünkü kediler evde uzun süre tek kalmayı sevmezler. Her canlı gibi yemek ve su ihtiyaçları vardır ve tek başına evin içinde o ihtiyaçlarını gideremez. Kedinize çok fazla zaman ayırmazsanız sizlere küsebilir hatta intihar bile edebilirler.

 

İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ZARARLARI NELERDİR?

Genellikle hayvan sahiplenenlerin en çok araştırdığı konulardan biri ise hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır.

Kedilerin insanları rahatsız edebileceği bir hastalık ise tüy dökmeleridir. Tam hastalık olarak görülmese de çok fazla tüy döken kediler sahiplerini çok fazla rahatsız edebilirler.

Eğer alerjik anlamda bir sorununuz var ise doktorunuza danışmadan eve kedi sokmamanızı tavsiye ederim. Bazı durumlarda alerjiniz var ise kediler rahatsız etmez hatta alerjinizin iyileşmesi bile söz konusu olabilir. Tabi sizler yine de önlemi elden bırakmayın ve doktorunuza danışmadan kedi sahiplenmeyin.

Bunların dışında mantar hastalığı salmonella gibi bakteriyel hastalıklarda insanları rahatsız edebilir. Bu tür hastalıklar daha çok bakımları yapılmayan kedilerde görülür. Bu tarz hastalıklara karşı önlem almak için kedi kumunu temizledikten sonra ellerinizi iyice yıkamalısınız.

 

Kediler tüylü canlılar oldukları için çok kolay pire kapabilirler. Dışarıdan eve birkaç tane pire getirmesi durumunda çok hızlı bir sürede evinizi pireler kaplayabilir. Buna karşı önlem almak için kedinizin bakımlarını aksatmadan yapmanız gerekir. Kedilerin çıkarttığı zorlukların hepsinin bir önlemi vardır. Bu yüzden kedi sahiplendiğinizde bu önlemleri almalısınız ve çok dikkatli olmalısınız. Hem kedinin sağlığı açısından hem de sizlerin sağlığı açısından çok önemlidir.

 

EVDE KEDİ BESLEMENİN ZORLUKLARI NELERDİR?

Evde sizden farklı bir canlıyı beslemek oldukça zordur. Hatta eve bir kedi almadan önce herkesin oturup uzun bir süre düşündüğü konu ise kedilerin çıkartacağı zorluklardır. Kedilerin çıkarttığı çoğu zorluklara karşı önlem alabilseniz de bir kısmına önlem alamazsınız. Eğer evde kedi beslemek istiyorsanız ve gerçekten hayvanlara değer veriyorsanız kesinlikle başarılı olursunuz.

Eve kedi aldığınızda karşılaşacağınız zorlukları listeledik;

1) Bütçe

Belki de en önemli konulardan biri bütçeye zarardır. Kedilere alınacak temel eşyaların yanı sıra aylık veya haftalık yapacağınız masraflar oluşmaya başlayacaktır. Aylık olarak kedi maması, kedi kumu ve özelliklede ilk senelerde yapılması zorunlu olan aşılar olacaktır. Bu durumlarda olaya alışana kadar zorlanma ihtimaliniz çok yüksektir.

 

2) Eşyalara Zarar

Her cins için geçerli olmayan bu madde birçok kedi cinsi için geçerlidir. Özellikle tırnakları uzun olan kediler gördükleri her şeye tırnaklarını geçirebilir ve evdeki eşyalara zarar verebilirler. Kediler hareketli canlılar oldukları için günlük yeterli sürede spor yaptırmazsanız evin içinde sağa sola çok fazla koşan kediler eşyalara çarparak düşürebilirler. Bir diğer olay ise atlamayı seven bu canlılar her yere atlayabilirler ve yine eşyaları düşürüp kırabilirler. Bu tarz durumlar oluşmadan önlem almanız gerekir. Aksi taktirde sinirlenip sinirinizi küçük dostunuzdan çıkartabilirsiniz.

 

3) Kızgınlık Dönemi

Eğer dişi bir kediye sahipseniz kızgınlık dönemleri biraz gürültülü geçebilir. Bu dönemlerde sürekli ağlayan kediler sizlere rahatsızlık verebilir. Garip garip sesler çıkarabilirler hatta bazı zamanlarda çığlık bile atabilirler. Saatin kaç olduğu umurlarında olmaz. Maalesef bu dönemlerde uykunuzdan biraz feragat etmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer erkek bir kediye sahipseniz, kızgınlık dönemlerinde evin için çok pis bir koku bırakabilirler. Bu tarz durumlarda kedinize bir eş bularak çiftleştirmek gerekir.

 

4) Tüy Problemi

Ne yaparsanız yapın bu probleme bir çözüm bulamayacaksınız. Eğer kedinizin tüy dökülmesini çok fazla gözlemliyorsanız, kedinizin sağlık problemleri olabilir. Bu durumda veteriner hekiminiz ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Bunların dışında normal şartlarda kediler çok fazla tüy dökerler. Özellikle bazı tüy dökme dönemlerinde bunlar ile baş etmesi biraz zordur. Kedinizin beslenmesine ve bakımına dikkat ederek bu tarz zorluğu gideremezsiniz fakat azaltabilirsiniz.

 

Kedi bakmak zor bir eylemdir. Fakat bu zorlukların hepsinin birer çözümü vardır ve zorlanmadan isteyerek sahiplendiğiniz bu kediler için sorunlarına çözüm üretmekte zorlanmayacaksınızdır.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]