Alabay Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakım

Alabay Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakım
Cinsin Temel İstatistikleri
Boyut
69 - 78 cm
Ağırlık
65 - 80 kilo
Yaşam Süresi
12 - 15 yıl

ALABAY KÖPEK IRKI

  Alabay köpekleri, oldukça köklü bir tarihe sahip bir ırktır. Kökeni 4000 sene öncesine dayanan bu ırkın ilk üyeleri Tibet'te yaşamaya başlamıştır. Günümüzde ise Alabay köpeklerini, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tajikistan ülkelerinde görmek mümkündür. Aynı zaman isimleri Central Asian Shepherd olarak da bilinmektedir. Bu ırkın asıl işlevi zamanında sürülerin kontrolünü sağlayıp onları güvende hissettirmektir. Bağımsızlık duygusu oldukça sınırlarda olan bu ırkı eğitmek o kadar da kolay değildir. Girdiği ortamda her zaman lider olarak bulunmak isteyen bu ırk, aile içi yaşam için uygun olmayabilir. Geçmişte köpek dövüşlerinde kullanılmış olan Alabay köpekleri, kangal köpeklerine de benzetilmiştir.

Karakteri ve Özellikleri

Korumacı karakteri olan Alabay köpekleri, yabancı kişilere bir saldırganlık beslese de sahiplerine her zaman sadık kalırlar. Zeki ve atletik yapıda olan bu köpekler, zamanında iyi bekçi köpeği haline gelmiştir. Diğer özellikleri aşağıda belirtildiği gibidir:

  • - Erkekleri 78 cm boya kadar ulaşabilirler ve ortalama 80 kiloya sahiptirler.
  • - Dişileri 69 cm boya kadar ulaşabilirler ve ortalama 65 kiloya sahiptirler.
  • - Kişisel alanlarına çok düşkünlerdir.
  • - Eğitimi zordur ve küçük yaşta başlatılmalıdır.
  • - Beyaz, siyah, karışık, gri ve kaplan desenli kürklere sahip olabilirler.
  • - Ortalama yaşam süreleri 12- 15 arası değişkenlik gösterebilir.
  • - Diğer köpekler ile bir arada bulunmaktan hoşlanmazlar.
  • - Aynı cinsiyetteki köpeklere üstünlük sağlamak isteyebilirler.
  • - Egzersiz ihtiyaçları oldukça fazladır ve yürüyüşlere çıkarılmalıdır.

Bakımı ve Sağlığı

Alabay ırkı köpekleri çok fazla bakım istemeyen köpek ırklarından bir diğeridir. Düzenli olarak günlük yürüyüşlere çıkarıldığı ve tüylerinin tarandığı sürece ekstra bir bakım istemezler. Enerjileri yüksek olduğu için yürüyüşleri uzun tutmanız tavsiye edilir. Yürüyüşünü eksik ettiğiniz taktirde enerjisini atamayan alabay köpekleri saldırgan bir hale bürünebilir. Alabay köpeklerine çok sık banyo yaptırmamalısınız.

Alabay Köpeklerinin Sosyal Hayatı

İnsancıl bir kişiliğe sahip olan bu ırk, koruyucu bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra yabancılara karşı saldırgan davranışlar da sergileyebilirler. Ufak yaşlarda eğitime başlanıldığı taktirde çocuklar ile olan iletişimi sağlıklı olacaktır. Kendisine daima saygı ve sevgi ile yaklaşılmasını isteyen bu köpekler, bebekler ile baş başa bırakılmamalıdır. 

Alabay ırkı köpekleri, otoriter yapısıyla çocuklarla iyi geçinse de başka evcil köpekler ile iyi dostluk sağlayamayabilir. Özellikle kendi türünden olan köpeklere üstünlük sağlamaya çalışır. Bu üstünlük gösterme çabası bazen saldırganlaşmasına sebep olabilir. Daha küçük hayvanlar ile aynı ortamda olmaması daha uygun olacaktır. Daha çok bu ırk, sahibine karşı itaat eder.

Nasıl Beslenmelidir?

Alabay ırkı köpeğinizi kuru mama ile beslemeyi tercih ediyorsanız, ırkına uygun olan mamayı veterinere danışarak alabilirsiniz. Buna ek olarak yaş mama ya da normal besinler ile de beslemek mümkün. Bunlardan yemesi ve yememesi gereken bazı besinler aşağıdaki gibidir:

  • -Et: hayanların beslenmesi için temel gıda olan eti ister çiğ ister pişmiş olarak verebilirsiniz. Yağsız olması tercih edilir. Köpeğiniz alerjik reaksiyonlar göstermemesi için kırmızı et tercih etmeniz önemlidir.
  • - Çorba: Alabay ırkı için en gerekli besinlerden biri de şüphesiz çorbadır. Et suyu ile pişirilen yağsız çorbalar alabay ırkı için idealdir.
  • - Kemik: Kemik her zaman köpekler için iyi bir besin kaynağı olmayabilir. Haşlanmış kemik kabızlık ile sonuçlanabilir.
  • - Domuz eti: Domuz eti pek tercih edilmeyen bir yiyecektir. Çok yağ içerdiği için alabay köpeklerinin derilerinin yağlanmasına sebep olabilir.
  • - Sebze: Köpeğinize haşlanmış organik sebzeler verebilirsiniz. Baharatlı olmadığı sürece sebze protein kazanmasına yardımcı olacaktır.

 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]