Kediler Neleri Yemeyi Sever?

Kediler Neleri Yemeyi Sever?

Mama Dışında Kedilere Ne Verilir? Kediler Neler Yer?

Kedilerin günlük hayatta neler yedikleri son zamanlarda merak konusu olmuştur. Kedilerin sağlığına dikkat edilerek günlük hayatta mama dışında verdiğiniz besinlere dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Evde beslenen kediler genellikle kuru mama, ıslak mama ve farklı protein vitamin gibi besinlerle beslense de sokaklarda kalan kediler genellikle çöpten buldukları ile beslenirler. Bazı zamanda şanslılar ise kuru mama bularak kendilerini ödüllendirebilirler. Kediler meraklı canlılar oldukları için genellikle sizin yediğiniz besinlere ortak olmak ister. Siz kedilere ne verirseniz genellikle en az bir kere o besini denerler. Çok tuzlu, çok sıcak ve çok yağlı besinleri vermediğiniz sürece yediğiniz besinleri kedilerinizle paylaşmanızda sakınca yoktur.

 

Evde Beslediğimiz Kedilere Mama Dışında Ne Verilir?

 

1) Yumurta

Kedilere yumurtayı pişmiş olarak verebilirsiniz. Çünkü çiğ yumurtanın akında b vitaminin etkisini gideren kimyasal bir madde vardır. Bu da kedileriniz için oldukça olumsuz bir durum. Yumurta protein kaynağı olduğu için kedileriniz için sağlıklı ve besleyici besin kaynağıdır. Hatta bazen kedilere mama verirken bile mamanın yanında bir adet yumurta karıştırılarak mamanın protein etkisini ve besleyiciliğini yükseltebilirsiniz. Uzman veteriner hekimlerinin de tavsiye ettiği yumurtayı kedilerinize verebilirsiniz. Yine de sizlere çok fazla vermemenizi öneririm.

 

2) Nişastalı Besinler (Patates, Makarna)

Kedileriniz için nişastalı besinler verebilirsiniz. Fakat nişasta kaynaklı besinleri pişmiş olarak vermeniz gerekmektedir. Genellikle kedi mamalarında enerji kaynaklı besinlerin az olmasından dolayı kedilerin ekstra enerjiye ihtiyacı olur. Kedilerini mama ile besleyenler genellikle yetişkin çağdaki kedilere ekstra nişasta takviyesi yaparlar. Yetişkin kedilerin bol bol enerjiye ihtiyacı olduğu için nişastalı besinler kedilere herhangi bir zarar vermez. Nişastaların tek sıkıntısı çok fazla ve kontrolsüz bir şekilde verildiğinde kedilerinizde fazla kilo artışına neden olarak sorunlar yaratabilir.

 

3) Sebzeler

Sebzeler biz insanlar için ne kadar önemli ise kediler içinde bir o kadar önemlidir. Özellikle fazla kilo alan kediler için sebze vermenizi öneririz. Genellikle kedilere sadece sebze yedirmek zor olduğu için sebzeleri karıştırarak vermeniz gerekir. Sebzeleri yediğiniz besinlerin içine koyarak verebilirsiniz. Kediler için oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Mama kullan kediler için genellikle mama alırken içinde sebze ağırlıklı olmasına dikkat ederler.

 

4) Balık

Balık kedilerin en çok sevdiği besin kaynağıdır. Fosfor açısından zengin ve hazmı kolay olan balık, kedimizin sağlığı için kılçıkları ayıklanarak verilmelidir. Özellikle somon balıkları protein miktarı en fazla olan balık türü olduğu için kedilerin hem yemesini sevdiği hem de kediler için çok sağlıklı olan bir besindir. Kedilerin fazla balık yemesinde herhangi bir sakınca yoktur. Mama ile birlikte fazla verilirse kediler de kontrolsüz şişmanlamaya yol açabileceği için sıkıntı olabilir.

 

5) Tavuk

Tavuk etlerini çok fazla yağlı olmadığı sürece vermenizde bir sakınca yoktur. Tavuk eti içerdiği bol protein miktarı sayesinde kedileriniz için besleyici ve sağlıklı bir besin kaynağı olabilir. Kedi mamalarının içinde bile ekstra tavuk suyu takviyesi vererek mamaların hem tadını hem de protein oranını yükseltir. Mama yemeyen kediler için de çözüm olarak görülen tavuk, mamalar ile karıştırılarak verilir. Genellikle mama haricinde kedilerin sevdiği besinler arasında ilk sıralarda yer alır. Pişmiş olarak vermenizi öneririm.

6) Ciğer

Ciğer kedilerin en sevdiği yiyecektir. Ciğerin çok yüksek besin değeri vardır, fakat ciğeri kedilere çiğ vermeniz durumunda kedilerde ishale ve tenya ya da başka bağırsak parazitlere neden olur. Bu durumda da kediler için sıkıntılı dakikalar yaşamasına sebep olur. Pişmiş ciğeri tek başına çok fazla vermeniz durumunda da kediler için kabızlık sorununa yol açar. Bu yüzden en iyi önerim ciğerin yanında patates ve havuç gibi sebzeler ile birlikte pişirip birlikte verilmesidir. Kedilerin çok fazla ciğer tüketmesi tehlikeli bir hal alabilir. Ciğer, ıslak kedi mamasına benzediği için de kedilerin severek yediği besindir.

 

7) Yeşil Çimen

Çimen normalde besin değeri olmayan, ama kediler için hazmı çok kolaylaştıran süper bir bitkidir. Genellikle karnı ağrıyan kediler çimen yiyerek yaşadıkları sorunları gösterebilirler. Kediler için karın ağrısına iyi geldiği söyleniyor. Çimen kediler için bir besin olarak değil de alternatif olarak verilmelidir. Kediler için kolay sindirilmesi sayesinde ve onarıcı yapısıyla kedilere iyi gelir. Çok fazla vermeniz durumunda kedilerde ishal sorununa yol açtığı için dengeli vermenizi öneririz. Genellikle çimen yiyen kedilerin tüyleri canlı ve sağlıklı olur. Kediler mama yer gibi çok fazla çimen yemezler. Kendileri zaten onlara yetecek oranda çimen yerler ve zararlı bir hal almadan yemeyi bırakırlar.

 

Yukarıda önerilen besinler araştırılıp listelenmiştir. Kedilerinize verirken dikkat ederek, alerjisi olmadığından emin olarak verdiğiniz taktirde herhangi bir sıkıntı olmaz. Veterinerlerin de önerisi olan bu besinler genellikle mamaların içinde bulunur fakat mamaları destekleyici olarak karıştırılarak da verebilirsiniz. Mama yemeyen kediler için de bu besinleri karıştırarak mama kabına koyduğunuzda genellikle mama yemeyen kedilerin, bu besinleri tüketirken mamayı da arada tükettiklerini görürsünüz. Yukarıdaki besinleri kedilerin çok fazla karınlarını doyurması için vermeyin. Kediler için özel olarak üretilen mamaları vermeniz gerekmektedir. Çünkü kedi mamalarının içinde kedilerin yaşadığı dönemlere göre ihtiyacı olan bütün besinleri bulundurur. Sizin yapmanız gereken sadece mamaların içindeki besin oranları az ise (Premium mama kullanmıyorsanız) bu besinlerden takviye vererek oranları yükseltebilirsiniz. Bu besinlerden herhangi birisi kedilerinize zarar verirse veya alerji yaparsa direk o besini vermeyi kesip, veteriner hekiminize danışmanızı öneririm.

 

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]