EVDE HAYVAN BESLEMENİN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Bu hayatta insanlara en çok ihtiyaç duyan canlılar hayvanlardır. Evcil hayvanlar bizlere ihtiyaç duyan minik dostlardır. Bu nedenle evde hayvan beslemek sağlığımız için çok faydalıdır. Hayat ile ilgili olumlu düşünceler edinmemizi ve stresimizin azalmasını sağlarlar. Onlara yoğun sevgimizi göstererek güzel bir yaşam sürmelerini sağlayabiliriz.
Evde Hayvan Beslemenin Faydaları Nelerdir?
1) Depresyona girdiğiniz dönemlerde minik dostlarınız ile vakit geçirerek depresyon sürecini en kolay şekilde atlatmanızı sağlarlar.
2) Evde hayvan besleyen kişilerin tansiyon dengeleri daha düzenli olabilir. Stresli durumlarda sakinliğini korurlar ve evcil hayvanları ile vakit geçirebilirler.
3) Hayvanlar ile oyun oynamak serotonin ve dopamin salgılatarak, rahatlamanızı ve sakinleşmenizi sağlar.
4) Evde hayvan besleyen kişilerin kolesterol seviyeleri daha düşüktür ve bu sayede kalp hastalıklarına karşı dayanıklıdırlar.
5) Evde hayvan besleyen kişi kalp krizi geçirmiş ise iyileşme olasılığı daha yüksektir.
6) Yaşlı kişiler eğer evde bir hayvan besliyor ise hastaneye gitme ihtimalleri azalır. Hayvanları ile zaman geçirirken spor da yapmış oldukları için sağlıklı yaşam sürerler.
7) Özellikle köpek olmak üzere evde hayvan besleyen kişiler sürekli hayvanları ile ilgilenmeleri gerekir. Hayvanları ile ilgilenirken farkında olmadan çok fazla efor sarf ettikleri için hayvan sahiplerinin hem günlük düzenleri vardır hem de bol bol spor yapmış olur.
Evde Hayvan Beslemenin Zararları Nelerdir?
Evde hayvan beslemenin yararları olsa da bazı olumsuz yanları da vardır. Hayvan beslerken dikkat etmediğiniz durumlarda oluşabileceğiniz bazı sorunlar sizlerin sağlık problemleri yaşamanıza neden olur.
1) Enfeksiyon kapmanıza neden olabilir.
2) Eğer aşıları tam yapılmaz ise evde bulunan hayvanlarda pire, parazit, bit ve bağırsak kurdu gibi böceklerin oluşmasına neden olur. Bu durum sonucunda sahiplerine geçmesi de yüksek olasıdır.
3) Aşı olmaz ise çocukların bağışıklıkları daha gelişmemiş olduklarından dolayı beyin ve göz iltihabı başlangıçlarına rastlanabilir.
4) Hayvanlara karşı alerjiniz var ise kaşıntı, öksürük gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
5) Karaciğer, akciğer, beyin ve göz tutulumları görülebilir.
6) Hayvanlarınızın bakımlarını iyi yapmazsanız onlara bulaşan keneler yoluyla hastalıklar sizlere de geçebilir.
7) Evde beslediğiniz hayvanların aşıları yok ise, kediler vücutlarında oluşan parazitleri tüyleri ile atarlar. Bu durum çok ciddidir ve kesinlikle dikkat edilmelidir.
8) Evde beslenen hayvanın aşıları yoksa, hamilelik dönemlerinde çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
Evde Hayvan Besleyenlere Uzmanların Yaptıkları Uyarılar Nelerdir?
Uzmanlar evde hayvan beslenilmesi konusunda çok hassas olmanız gerektiğini belirtmiştir. Basit bir iş gibi görünse de içeriği çok geniş ve çok zordur.
Evde hayvan besleyenlerin yapması gerekenler;
1) Hayvanınızı sürekli temiz tutmanız gerekir. Bu nedenle onları sürekli temizleyin. Uzmanlar evde beslenen hayvanların çok daha fazla kirlendiğini ve aksatılmadan sürekli temizlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle hem evcil hayvanların sağlığı için hem de evde bulunan diğer kişilerin sağlığı için çok önemli bir maddedir.
2) Evcil hayvanınızın evde bulunduğu ortamı sürekli temizlemeniz gerekir. Evcil hayvanınızın bölgesini temiz tutmanız da son derece önemlidir. Hayvan türüne göre hayvanın cinsine göre ihtiyaç duydukları ısılar farklıdır. Dolayısıyla bulundukları ortamların sıcaklığı da onlara uygun olması gerekir.
3) Evde yemek hazırladığınız bölgelere evcil hayvanların girmesine izin vermeyin. Eğer siz evde yokken girmiş ise kesinlikle temizlemeniz gerekir.
4) Kedi ve köpeklerin kaplarını sürekli temizleyin, kuşların kafeslerini haftada bir kez detaylı bir şekilde temizleyin.
5) Evde bulunan hayvanların aşılarını yaparak zararlı mikroplardan koruyun.
6) Hayvanlara yemek ve su verirken sadece onlara özel olan kaplarda vermeye özen gösterin. Her seferinde o kapları da yıkamayı ihmal etmeyin.
7) Kedilerin kum kaplarını temizledikten sonra ellerinizi iyice yıkmayı ihmal etmeyin.
8) Akvaryumlarınızı mutfakta temizlemeyin. Tuvalette temizlemeye özen gösterin. Zararlı mikropların yemek yediğiniz ortamlarda bulunması sizlere zarar verebilir.
9) Hayvanların tuvaletlerini yaptıkları kapları çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun. Evin temiz ve hijyenik bir ortam olmasına dikkat edin.
Gördüğünüz gibi hayvan beslemek göründüğü kadar kolay değildir. Evde hayvan besleyenlerin dikkat etmesi gereken çok fazla detay vardır. Biraz basit detaylar gibi gözükse de dikkat edilmediği durumlarda ciddi hastalıklar oluşturabilir. Uzmanların yaptığı uyarılara kesinlikle uymanız gerekir. Evde hayvan beslerken bu konulara dikkat ederseniz sizler için hem keyifli hem de sağlıklı zamanlar geçirmenizi sağlar. Evde minik bir dostunuzun olması sizler için güzel olabilir. Tüm kötü anlarınızı ve iyi anlarınızı onlar iyi paylaşarak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Uzun lafın kısası evcil hayvanınız sizin en yakın dostunuz olur. İyi ve kötü zamanlarda yanınızda olurlar.
Hayvanlar sizlere değer verir ve bağlanırlar. Sizlerden tek istedikleri onlara değer vermeniz ve onları sevmenizdir. Bir hayvan sahiplendikten sonra hevesiniz geçince onları sokağa bırakarak onlara kötülük yapmayın.