Yavru Köpek Nasıl Bakılmalıdır?

Yavru Köpek Nasıl Bakılmalıdır?

Yavru Köpeklere Nasıl Bakılır?

Yavru köpeklerin beslenmesinde, bakımlarında sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Yavru köpek bakımı çok zahmetli bir iş olduğu gibi bir o kadarda keyifli bir iştir. Bir çocuk gibi onlar ile ilgilenmeli oyunlar oynamalı ve hayatı öğretmelisiniz. Yavru köpekler çok meraklı canlılar oldukları için sürekli onlar için tehlikeli olabilecek şeylerin yanlarına gidebilirler hatta tadına bile bakabilirler.

Sizlere bu yazıda yavru bir köpek bakarken ne tür mama seçmelisiniz? Yavru köpek bakımının püf noktaları nelerdir? Gibi kafanıza takılan bazı sorulara cevap olacak bilgilere yer verilmiştir.

 

Yavru Köpeğim Var Nasıl Beslemeliyim?

Yavru köpeklerde sağlıklı gelişim, kemik gelişimi ve tüy yapısı çok önemlidir. Özellikle yavruluk dönemlerinde gelişime açık olan köpekler sağlıklı bir yaşam sürmesi için dikkat etmelisiniz. Yavru köpeklerin gelişimi için en önemli unsurlardan biri beslenmedir. Yavru köpeğinizin, cinsine, yaşına, türüne, ırkına ve cinsiyetine uygun olan mamalar kullanmanızı ve mamaların yanında veteriner kontrolünde destekleyici takviyeler vermenizi öneririm.

Büyüme dönemlerinde yavru köpeklerin düzgün gelişebilmeleri için yetişkin bir köpeğe nazaran bazı besin maddelerinin iki katına ve aldıkları kalorinin üç katına ihtiyaç duyarlar. Çoğu köpek yavrusu gelişimini bir yılda tamamlarken büyük ırk köpek yavruları ise gelişimlerini ancak iki yılda tamamlayabilirler.

Yavru köpek besleyenlerin en çok yaptıkları hatalardan biri yavru köpeğinin daha hızlı ve daha iyi gelişmesi için sürekli yemek verirler bu durum çok yanlıştır. Yavru köpekler önlerine konulan hemen hemen her şeyi yerler. Bu durumda onları obez yaparak diğer sağlık problemlerini de yanında getirirler. Yavru köpeğe mama verirken onun boyuna ve kilosuna bağlı olarak doğru oranda mama vermeniz gerekir. Bu konuda veterinerden yardım alabilirsiniz.

 

Yavru köpeklerde beslenme konusu çok önemlidir. Fazla gıda ve yem vermeniz onların iç organlarında yağlanmaya, yetersiz beslenme ise gelişimsel problemlere yol açacaktır. En doğru oranda mama ve yemek vermelisiniz. Yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçları 1.günden itibaren düzenli olarak karşılanmalıdır ve asla aksatılmamalıdır.

Yavru köpeklerin en zor dönemleri ilk 45 gündür. İlk 45 günde yavru köpekler için en önemli besin anne sütüdür. Annesi olmayan veya annesi emzirmeyen yavru köpekler için pet shoplardan veya veteriner kliniklerinden anne sütü takviyeli tozlar, mamalar alarak yavru köpeğinize verebilirsiniz. Genellikle mama yerine tozlar tercih edilir. Bu aşamayı atlatan yavru köpeklere başka tür yemekler veya mamalar verilerek anne sütünden ayrılmasını sağlamaya çalışmanız gerekmektedir. Köpeklerin çok hızlı büyüdüğünü göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, beslenme değişiklikleri için önceden hazırlıklı olmalısınız.

Yavru Köpekler Hangi Besinlere İhtiyaç Duyarlar?

Köpeklerin yavruluk dönemlerinde ekstra fazla oranda ihtiyaç duyduğu maddeler vardır. Yavru dostlarımızın sağlıklı gelişimini sağlayan, tüy yapısını ve kas yapısını geliştiren bu maddeleri yetişkin çağdaki köpeklere oranla daha fazla alması gerekir. Yavru köpeklerin en çok ihtiyaç duydukları maddeler, vitamin, mineral ve aminoasitlerdir. Yetişkin köpeğe oranla daha fazla ihtiyaç duydukları bu maddeleri ister mamanın yanında ister ayrı şekilde ekstra takviye olarak da verebilirsiniz. Köpeklere takviye vermeden önce ihtiyaçları var mı yok mu kontrol ettirmek için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Yeni doğmuş yavrular ortalama 2 ay anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Anne sütü onların bağışıklık sistemini ve kas yapısını güçlendirir. 2 aylık olduktan sonra yavaş bir şekilde mamaya geçilmelidir. İlk etapta mama yemekte zorlanabilirler bu duruma yavaş yavaş alıştırmalısınız. Köpekler çok hızlı büyüdükleri için mama değişimleri de o kadar hızlı olacaktır.

Yavru Bir Köpeği Beslerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sizler yediğiniz her besini köpeklerine vermemelisiniz. Sizler için güzel sağlıklı olan bazı besinler onlar için zararlı bir hal alabilir. Onlara iyilik yapmak isterken onlara çok fazla bir şekilde zarar verebilirsiniz. Çikolata, Sarımsak, Üzüm Çekirdeği, Şekerli Gıdalar, Şuruplar gibi maddelerden uzak tutmalısınız. Özellikle yavru köpekleri uzak tutmalısınız az veya çok vermeniz bir değişiklik göstermeyecektir.

Yavru köpeklerini beslerken onları gözlemlemelisiniz ve ne kadar besin yediklerini bilmeniz gerekir. Küçük yaştaki köpekler için belirli miktarda mama kullanmalısınız ve dışkılarında bir alerjik durum var mı yok mu kontrol etmelisiniz. Eğer alerjik bir durum ile karşılaşırsanız direk mamayı kesip en kısa sürede veteriner kliniğine götürmeniz gerekir. Köpekleriniz büyüdükçe beslenme miktarı, mamanın türü ve beslenme sıklığı da ona göre değişim gösterecektir.

Yavru Köpek Bakanların Çok Sık Yaptıkları Hatalar

1) Kemik Vermek: Kemikler yavru köpekler için zararlı bir hal alabilir. Sindirim sistemleri onları öğütebilecek kadar gelişmedikleri için yavru köpeklere çok sert gelebilirler.

2) Yemek Artığı: Yavru köpeklere yemek artığı vermeniz onların ilerideki dönemlerinde mamaya alışmasını zorlaştırır. Köpeklerinizin yemek seçmesine neden olur ve obezite olmasına neden olabilir.

3) Beslenme Düzeni Değiştirmek: Hem yavru hem de yetişkin köpekler için geçerli olan bu madde çok önemlidir. Köpeklerinize müsait olduğunuzda değil saatleri geldiğinde mama vermelisiniz. Sürekli farklı zamanlarda mama vermeniz onların dengesini sarsacaktır. Beslenme düzenini değiştirmek istediğiniz zaman veteriner hekiminden yardım alarak değiştiriniz.

4) Ödül Maması Seçimi: Normal bir çikolata veya sizlerin tükettiğiniz besinler köpekler için ödül maması olamaz. Köpekler için satılan özel ödül mamalarından bir parça vermeniz onlara yetecektir.

Yavru Köpeğim İçin Mama Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Köpekleriniz için besleyici ve sağlıklı olabilecek bir mama seçmek için mamaların üzerinde bulunan etiketleri inceleyebilirsiniz. Tabi bu aşamada sizlere Premium mamaları tercih etmenizi öneririz.

Mamaların içinde protein, yağ, lif, mineraller ve nem seviyesinin yeterli oranda olduğuna dikkat etmelisiniz. Yavru köpekler için en iyi mamaları öğrenmek için tıklayınız.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]