Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Hayatınızı bir kedi ile paylaşmaya başlamadan önce kafanızda canlanan bir sürü soru olabilir. Bunlardan en önemlisi ise tuvalet eğitimidir. Kedileri tuvalete alıştırmak için en önemli etken yavru dönemlerinde eğitime başlamanız gerekmektedir. Aksi taktirde işiniz biraz zorlaşabilir.

Kedinizi tuvalete alıştırmak istiyorsanız sizin yapmanız en önemli şey onu çok iyi tanımanız gerekir. Kedinizin hareketlerini iyi takip etmeli hatta verdikleri tepkileri en iyi şekilde gözlemlemelisiniz. Kedinizin huzursuz olduğunda anlamanız gerekir ve ona göre önlem almalısınız. Kedinizi tuvalet konusunda hiçbir zaman rahat bırakmamalısınız. Aksi taktirde küçük dostunuz bunu alışkanlık haline getirebilir ve eğitim sürecini iyice zorlaştırabilir.

 

Yavru Kedileri Tuvalete Alıştırma

Kedinize tuvalet eğitimi vermeye başlamadan önce bilmelisiniz ki her kedinin kendine has karakteri vardır. Bu durumu yıkmak biraz zor olabilir. Her kedinin olaylara tepkileri farklıdır bunu öğrenmek için bir süre kedinizi gözlemlemeniz gerekmektedir. Kediler genellikle başka kediler veya farklı türler ile anlaşmakta biraz zorlanırlar bu yüzden onları evcilleştirmek uzun yıllara dayanır. Kediler genellikle çevreye temkinli yaklaşırlar ve kolay kolay kimseye güvenmezler bu yüzden kedileri evcilleştirmek biraz zor olabilir.

Kediler köpekler gibi doğal yaşamlarında diğer canlılara iz bırakmayı sevmezler. Özellikle kendilerini güvende hissetmedikleri yerde iz bırakmamak için önlem alırlar. Kedilerinizi tuvalete alıştırmak için onları doğal ortamlarındaymış gibi rahat hissettirmeniz gerekir. Kediler doğal yaşamlarında iz bırakmamak için yaptıkları tuvaletlerinin üstünü örtmeye çalışırlar. Kedilerin bu özelliği bizim işimizi kolaylaştıran en iyi özelliğidir. Kediler iç güdüsel olarak yaptıkları tuvaletlerini örtmek istiyorsa bizlerde bu durumda onların işini kolaylaştıracak birkaç işlem yaparak tuvalet eğitimine başlamış olacağız.

Tuvalet eğitiminde kullanacağınız en önemli şey kumdur. Kediler yaptıkları tuvaletlerin üstünü örtmeyi istedikleri için evde kedinizin rahat ulaşabileceği bir bölgeye ve sizi rahatsız etmeyecek bir bölgeye kedi kumu bırakmanız gerekmektedir. Kedi kumları çok fazla çeşitlilik gösterir. Siz kendi rahatınıza göre kedi kum kabı seçebilirsiniz. İsterseniz kapalı isterseniz açık kedi kum kabını seçtikten sonra eve yerleştirebilirsiniz. Bu durumda dikkat etmeniz en önemli olay kedi kumunun yerini sürekli değiştirmemenizdir. Çünkü kediniz kumun yerini öğrendikten sonra siz onun yerini değiştirirseniz o yine tuvaletini aynı yere yapabilir.

 

Kediler Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

Kedi kumu koymak için tercih edeceğiniz kap için sizlere önerim kapalı bir tuvalet kullanmanızdır. Çünkü kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini gizlemeyi severler. Bu sayede daha rahat tuvaletlerini yapabilirler. İkinci bir avantaj ise kapalı tuvalette koku dışarıya yayılmaz ve içeride kalır. İçeride kalan koku sayesinde kediler tuvaletlerini aynı yere bir daha yaparlar. Genellikle tuvaletlerini yapmadan önce çevreyi koklayan kediler kolaylıkla yerlerini bulurlar.

Kedi kumu seçerken kedinizin türüne uygun bir kum seçmeye özen göstermelisiniz. Kediler tuvaletlerini yaptıktan sonra o kum sayesinde tuvaletlerin üstünü kapatmak isteyeceklerdir. Onlara kolaylık sağlaması için yumuşak ve kokuyu içine hapsedebilen bir kum türü tercih etmelisiniz. Sert bir kum tercih ettiğiniz durumlarda kediniz kumu kazarak yaptıkları tuvaletlerini saklayamayacaklardır. Bu büyük bir problem olur. Çeşit çeşit kedi kumları vardır; Topaklaşan, emen, iri taneli, ince taneli, parfümlü gibi çeşitleri olan kedi kumlarından son zamanlarda en çok tercih edilen türü silika kedi kumudur.

Bazı durumlarda kedi kumunu siz değil kediniz seçer. Onun rahat ettiği bir kedi kumu tercih edebilmek için biraz denemeniz gerekir. Kedi kumunu eve yerleştirdikten sonra kedinizin rahat olup olmamasını gözlemlemelisiniz.  Eğer herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız hemen müdahale etmelisiniz. Kedileriniz eğer kuma tuvaletlerini yapmayı reddediyorsa kumunu beğenmemiş olabilirler. Bu durumda farklı bir türde kedi kumu denemenizi tavsiye ederim.

Kısacası kedilerinize tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız işinizi kolaylaştıracak en büyük etken kedi kumudur. Bazı durumlarda kediler bütün imkanların olmasına rağmen tuvaletlerini kumlarına yapmazlar ve hatta evin herhangi bir köşesine yaparlar. Bu durumlarda sizin yapmanız gereken şey ise bu durumun neden kaynaklandığını çözmelisiniz. Bunun sebebini bulmak oldukça zordur. Kediniz belki sizin yaptığınız bir davranışı sevmiyordur, tuvaletinin yerini beğenmemiştir veya sizi protesto ediyordur. Bu tarz sorunlarda kediler genellikle tuvaletlerini evin farklı köşelerine yaparlar.

Bu durumu kediler alışkanlık haline getirmeden çözmelisiniz aksi taktirde işiniz çok zorlaşır. Kum kaplarının biraz kirli olması durumunda da kediler tuvaletlerini evin farklı bölümlerine yapabilirler. Bu nedenle kum kabının sürekli temizlenmesi gerekir ve sürekli kum takviyesi yapılmalıdır. Kediler tuvaletlerini yaptıkça dışkı parçalarının küçük kum tanelerinde kalabilme durumunu göz önünde bulundurursak komple kum değişimi yapmanız gerekir. Ortalama 10-15 günde bir kum kabının içindeki bütün kum dökülmeli ve yenisi eklenmelidir. Hatta kum kabını yıkayarak temizlemelisiniz.

Eğer yaptığınız her şeye rağmen kediler hala tuvaletlerini saksılara falan yapıyorsa buna karşı sizin önlem almanız gerekir. Sizin bu durumlarda yapabileceğiniz şeyler; Kedilerin o alana ulaşmasını engelleyebilirsiniz, eğer saksıya tuvaletlerini yapıyorlarsa saksıda bulunan kumların üstünü çakıl taşları ile kapatarak kedilerin direk kumla temasını engelleyebilirsiniz. Bu tarz şeyleri deneyerek kedilerinizi kuma alıştırabilirsiniz. İlk etapta kedilerinizi gözlemleyip tuvaleti gelen kedileri kendiniz kuma götürmeniz gerekebilir.

Tuvaletlerini Kaçıran Kediler

Bazen kediler tuvaletlerini kaçırabilirler. Kediler evin ortasına çiş ve kakalarını çok sık yapıyorlarsa bu durum hastalığın belirtisi olabilir. Tuvalet eğitimi almış bir kedi kolay kolay tuvaletini evin farklı bölgelerine yapmaz. Sizlere rahatsızlıklarını göstermek için sizin gözünüzün önüne tuvaletlerini yapabilirler. Eğer kedilerin tuvaletleri ile ilgili sağlık problemleri yaşadığından şüphelenirseniz ilk yapmanız gereken veteriner hekimlerine gözükmektedir.

 

Eğer hayatınızı bir kedi ile paylaşmak istiyorsanız onlara şiddet uygulamamalısınız ve onların yaptıkları davranışları anlayışla karşılayıp sakin bir şekilde çözüm yolu bulmalısınız. Aksi taktirde bir dost edinmeden önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]