Köpeklerde Bit ve Pire Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Bit ve Pire Temizliği Nasıl Yapılır?

KÖPEKLERDE BİT ve PİRE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Evde beslediğiniz minik dostunuz için, içeriğini bile bilmediğiniz ilaçları veya pire tasmalarını kullanmayı çok istemiyor olabilirsiniz.

Kimyasal maddeler sağlıklı değildir. Hayvanlara kimyasal maddeler vermek onların vücutlarına büyük oranda zarar verebilir. Köpeğinize pire veya bit bulaştığında mutlaka tedavi ettirmelisiniz. Tedavi ettirmediğiniz durumda köpeğinizde ciddi oranda cilt sorunları, alerji, anemi ve hatta ölümlere sebep olabilir. Hayvan piresi insanlara geçmediği için bunu çok önemsemiyoruz fakat minik dostlarınız açısından tehlikeli bir durum.

Pirelere karşı önlem almak için köpeğinize kimyasal bir madde veriyorsanız köpeğinizi çok iyi gözlemlemelisiniz. Yan etkilerini gördüğünüz anda kimyasal maddeyi vermeyi bırakıp en kısa sürede veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Kimyasal maddelerin yan etkileri; nefes almada problem, çarpıntı, kusma ve kalıcı sinirsel hasarlara yol açabilir. Bu yüzden köpeğinizin zarar görmemesi için kimyasallardan uzak durmaya çalışın.

Köpeğinize kimyasal bir madde vermeden tedavi uygulamak istiyorsanız okaliptüs yağı tam size göre. Okaliptüs yağı hem köpeğinizin pire gibi sorunlarını çözümlemek için savaşırken hem de köpeğinizin tüylerinin daha parlak ve ipeksi şekilde olmasını sağlamaktadır. Pireler gibi diğer canlılarda bu yağın kokusundan nefret ederler. Bu yağı kimyasal maddeleri uyguladığınızdan daha fazla uygulamanız gerekir. Sizler yine de önlem almak için köpeğinizi pirelerden ve diğer zararlı maddelerden korumak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

 

Köpeğe Bulaşan Pirelerden Nasıl Kurtulabilirim?

Köpeğinize pire bulaştıysa panik yapmanıza gerek yok. Pirelerden kurtulmak eskisi gibi zor değildir. Köpeğinizi pire sorunlarından kurtarmak için doğal 100ml’lik köpek şampuanına, okaliptüs yağı, damlalık ve bir de havluya ihtiyacını vardır. İşleme başlamadan önce bütün kullanacağınız eşyaları yanınızda bulundurmaya özen gösterin. Köpeğiniz için özel olarak aldığınız 100ml’lik şampuanın içine 5-6 damla kadar okaliptüs yağı damlatın. Yağın şampuanın içinde iyice karıştığını anlayana kadar iyice çalkalayın.

Banyo suyunu istediğiniz sıcaklığa getirin ve köpeğinizi yıkamaya başlayın. Köpeğinizin kulağına sabun ve su kaçmasını engellemeye çalışın. Normal zamanda köpeğinizi nasıl yıkıyorsanız yine aynı şekilde iyice yıkamaya başlayın. Köpeğinizi ıslattıktan sonra hazırladığınız şampuan ile köpürtmeye başlayın. Köpeğinizi köpürttükten sonra ortalama 5-6 dakika o köpük köpeğin üstünde dursun. Daha sonra köpeğinizi durulayın ve 2. Kez aynı işlemi yapın. En sonunda köpeğinizi yıkadıktan sonra havlu yardımı ile köpeğinizi kurutmaya çalışın. Köpeğinin ipeksi tüylerini daha iyi kurutmak için saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.

Köpeğiniz uzun tüylü ise duştan sonra 50ml suyun içine 2-3 damla okaliptüs yağı damlatarak karıştırın ve duştan sonra sprey yardımı ile köpeğinizin tüylerine sıkabilirsiniz. Günlük hayatında köpeğinizin tüylerini parlak ve ipeksi halde kalmasını sağlayacaktır. Duştan sonra köpeğinizi iyice kuruttuğunuzdan emin olun ve üşümemesi için elinizden geleni yapın.

Eğer köpeğiniz sakin ve suyu seviyor ise sizlere önerim yıkama esnasında köpeğinizin vücut kısmını 5-6 dakika suyun içerisinde bekletin. Pireler suda boğulduğu için daha hızlı kurtulmanızı sağlayacaktır. Eğer bu yaptıklarınız yetmiyor ise veteriner hekiminize danışarak gerekli testleri yaptırıp köpeğiniz için zararlı olmayacak bir pire tasması kullanabilirsiniz.

Sakın okaliptüs yağını köpeğinizin üzerine direk olarak uygulamayın. Çok sert bir yağ olduğu için köpeğinizin cildine zarar verebilir.

Bu aşamaları düzenli olarak her yıkamada yaparsanız kısa süre içerisinde pirelerden kurtulmuş olacaksınız.

 

Pire Yumurtalarından Nasıl Kurtulabilirim?

Pire temizliğini yaptıktan sonra pirelerden kurtulmuş olabilirsiniz. Fakat pireler kadar tehlikeli olan bir diğer şey ise pire yumurtalarıdır. Bunun için ise köpeğinizi duştan çıkarttıktan sonra yumuşak tüylerini pire tarağı ile uzun süre taramanız gerekir. Köpeğinizin vücudunun iyice temizlendiğini anlayana kadar taramalısınız. Tarama işlerini birkaç gün boyunca devam ettikten sonra pire yumurtalarından da kurtulduğunuzu gözlemleyeceksiniz.

 

Evde Pire Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeğinizi pirelerden kurtardıktan sonra evinizin temiz ve pirelerden kurtulmuş olmasına dikkat edin. Çünkü eğer köpeğinize pire bulaştıysa bu pireler evinizde de olabilir. Pireler genellikle yumurtalarını halıların üstüne bırakır. En tehlikeli bölge olarak halıları söyleyebiliriz.

Evinizi pirelerden kurtarmak için kullanmanız gereken en kolay ve en etkili yöntem karbonat ve tuzdur. Hem karbonat hem de tuz pireyi öldürür. Kuru olan halınızın üstüne biraz tuz ile biraz karbonatı karıştırıp dökün. Bu karışımınızı halınıza döktükten sonra 1 gün boyunca halıyı temizlemeyin. Ertesi gün elektrikli süpürge yardımı ile halınızı temizlediğinizde yumurtalarda karbonat ve tuzlar ile birlikte gidecektir. Köpeğinizin yatağına da aynı karışımı sık sık uygulamanızı öneririm. Evin iyice temiz olduğundan emin olduktan sonra rahat bir nefes alabilirsiniz.

 

Köpekler tüylü canlılar oldukları için pireler ile mücadele etmek zorunda kalırlar. Köpeğinize pire bulaşmaması için köpeğin temiz olmasına ve pis yerlere gitmediğine emin olun. Köpeğinize pire veya bit bulaşırsa temizliği için mücadele edin. Asla köpeğinize pire veya bit bulaştı diye onu sokağa atmayın!!

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]