Sıcağı Sevmeyen ve Sıcağa Dayanıksız Köpek Irkları Hangileridir?

Sıcağı Sevmeyen ve Sıcağa Dayanıksız Köpek Irkları Hangileridir?

SICAĞI SEVMEYEN VE SICAĞA DAYANIKSIZ KÖPEK IRKLARI VE ÖZELLİKLERİ

Yaz aylarında bazı köpeklerin sıcaklarda bunaldığını ve hareketsiz bir şekilde bütün gün yattıklarını gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle köpeğinizin sağlığı için gerekli önlemleri alarak onlara daha rahat bir yaşam sunabilirsiniz.

Çoğu hayvan insanlara birçok açıdan benzerler. Örneğin insanlarda olduğu gibi hayvanlarda hava değişiminden olumsuz etkilenebilirler. Yaz aylarında sıcak havalara dayanıksız olan ve bu nedenle sıcakları sevmeyen köpek ırkları vardır. Sizlerde sıcak havaları sevmeyen köpek ırklarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Sıcak Havaları Sevmeyen Köpek Irkları Hangileridir?

Havaların ısınmasından dolayı yazın geldiğini kolayca anlayabiliriz. İnsanlar gibi hayvanlarda yaz aylarının geldiğini anlarlar. Bu sıcak aylarda, insanlar köpeklerini alıp gezmek ve yürüyüş yapmak ister. Kış aylarına oranla daha fazla dışarıya çıkan insanlar köpeklerini evde tek bırakmak istemezler. Fakat kimse köpeklerin sıcağa dayanıp dayanamayacağını bilmiyor.

Bazı köpek ırkları sıcağı her ne kadar sevmese de sıcak havalarda yaşamlarını kolaylıkla sürdürebilirken bazı köpek ırkları ise sıcak havalarda yaşamlarını sürdürürken çok zorlanırlar. Bu yüzden havaların ısınması durumunda köpeklerinize dikkat etmelisiniz ve onlar ile daha çok ilgilenmelisiniz. Örneğin; tüylerini kesmeli, yataklarını klimanın yanına koymalı ve daha sık banyo yaptırmalısınız.

 

Sıcağı Sevmeyen ve Sıcağa Dayanıksız Köpek Irkları Hangileridir?

1) İNGİLİZ BULLDOG

İngiliz bulldog ırkının yaşadığı en büyük problem yaz aylarında nefes almada zorlanırlar. Sıcak çarpmasına meyilli olan bu ırkın vücudu düzgün bir şekilde serinlemez. Bu köpekleri sürekli serin ve havadar yerlerde en önemlisi de gölgede tutulup bol bol su verilmesi gerekir. Eğer bir İngiliz Bulldog’u sahiplenmeyi planlıyorsanız, özellikle yaz aylarında köpeğinizin bu özelliklerini iyice bilmelisiniz ve ona göre sahiplenmelisiniz.

 

2) CHOW CHOW

Çin aslanı olarak da bilinen Chow Chow ırkı kürklü ve mavi dilli yapısı ile dikkat çekerler. Fakat Chow Chow ırkının asıl problemi çok fazla tüylerinin olmasıdır. Bu köpekler karlı ve soğuk havalar için uygun olup, sıcak ve güneşli havalarda zorluk çekerler. Chow Chow besleyen kişiler yaz aylarında köpeklerini tıraş edebilirler. Fakat bu durum hayvanın doğal dengesini bozmasına yol açabilir. Vücut sıcaklıklarını dengelemekte zorlanabilirler. Tıraş ettirmedeki en büyük risk ise güneş yanığına maruz kalabilirler. Bu neden veteriner hekimleri tarafından tıraş ettirme asla önerilmez. Chow Chow ırkını mümkün olduğunca gölgede tutmalısınız ve bol miktarda su vermelisiniz.

 

3) PEKİNEZ

Pekinez ırkının da sıcak havalarda yaşadığı problemler vardır. Kısa burunlu olmasından dolayı kolay hastalık kapabilen Pekinez ırkı için çok dikkatli ve titiz davranmalısınız. Sıcak havalarda mutsuz olan bu ırk hem hareketsiz olur hem de nefes almada zorlanırlar. Tüyleri çok fazla olan Pekinez ırkı yaz aylarında tüy dökmezler. Bu durum sizler için iyi bir şey gibi görünse de onların sıcak havalarda yaşamasını zorlaştırır. Pekinez ırkını sıcaklardan korumanın tek yolu onları çok fazla güneşli ve çok fazla sıcak havalarda yürüyüşe çıkartmamanızdır. Özellikle sıcak havalarda her türlü egzersiz veya hafif hareketler köpeğinizin kalbine zarar verebilir ve bu durum ölümle sonuçlanabilir. Pekinez cinsi köpeğiniz var ise onları gölgede tutmalısınız ve bol miktarda su içmelerini sağlamalısınız.

 

4) BERNESE DAĞ KÖPEĞİ

İsviçre Alp dağlarında yaşamaya alışkın bu ırkın sıcak ile arası çok iyi değildir. Asil görünüşleri sayesinde çoğu insanın ilgisini çeken bu köpeğe bakmak için onları çok iyi tanımak gerekir. Bernese Dağ Köpeği, karlı dağlarda koyun ve keçi çobanlarına yardım etmek için uygun bir köpek olup tüylü bir yapıya sahiplerdir. Bu nedenle bu ırkı doğal yaşam alanlarından uzaklaştırınca sıcak havalarda sıkıntılar yaşayacaktır. Bu köpek gibi uzun tüylü ırklar sıcak bölgelerde yaşayamazlar. Tüylerini tıraş etmeniz durumunda köpeğin doğal dengesini bozabilirsiniz ve onlara zarar verebilirsiniz. Eğer bir Bernese Dağ Köpeği besliyorsanız onları doğal şekilde serinletmeye çalışmalısınız.

 

5) POMERANYALI

Bir diğer köpek cinsimiz Pomeranyalı cinsidir. Polonya ülkesine ait olan bu ırk tüylü yapısı sayesinde çoğu insanın sevgisini kazanmıştır. Sevimli ve bir o kadarda hareketli olan bu ırk sıcak havalarda ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Küçük yapısı ve tüylü yapısı yüzünden sıcak havalarda zorlanırlar. Pomeranyalı ırkı, kışın ortasında bile serin yerlerde uyumayı tercih ederler.

Bu cinsin tüylerini tıraş ettirmek çok tehlikelidir. Hassas bir cilde sahip olan bu ırk egzama gibi hastalıklara yakalanabilirler. Sahiplerine düşkün olan bu ırk sıcak havalarda dışarı çıkmayı çok sevmez.

 

Sıcağı sevmeyen ve sıcağa karşı dayanıksız olan 5 köpek ırkını sizlere özellikleriyle açıkladık. Bu listeyi daha da uzatabiliriz. Hemen hemen hepsinde aynı problem olan ırkları şu şekilde örneklendirebiliriz; Staffordshire Bull Terrier, Shih Tzu, Pug ve Cavalier King Charles Spaniel türlerini de örnek verebiliriz.

 

İri yapılı ve tüylü köpekleri sıcak havalarda daha çok dikkat etmelisiniz. Sıcak havaları görünce tüylü olan ve sıcağa dayanıksız olan köpeklerinizi zorla dışarıya çıkartmayın. Sıcağın altında ciddi sorunlar yaşayabilen köpekleri gölge alanlarda dinlendirin. Her cins köpeğin tüyleri kesilmez, tüylerini kestiğiniz durumlarda ciddi sağlık problemleri yaşayabilirler. Tüyleri kesilen köpeklerin doğal dengesi bozulabilir ve vücut ısılarını dengeleyemeyebilirler.

Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]