Siyam Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Siyam Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Cinsin Temel İstatistikleri
Ağırlık
5 - 15 kilo
Yaşam Süresi
10 - 15 yıl

SİYAM KEDİSİ

Siyam kedileri 1800’lü yıllarda Tayland’ın Siam adıyla bilinen bölgesinde ortaya çıkmışlardır. Buradan dünyanın diğer bölgelerine dağılmışlardır. İsimlerini aldıkları Siyam bölgesinde tapınak bekçileri olarak görev yapmış olan bu kedilerin Tayland’taki ismi Wichien Maat'tır.

Siyam kedileri 19. yüzyılın sonlarına doğru batıya açılmışlar ve Avrupa’da da adından söz ettirmiştir.

Siyam kedilerinin yaşam süresi ortalama 10 ile 15 yıl arasındadır.

SİYAM KEDİSİ CİNSİNİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

Siyam kedilerinin tüy yapısı kısadır. Genelde krem rengindedirler. Yüzleri çok büyük değildir. Yüz bölgelerinde, kulaklarında, patilerinde ve kuyruklarında vücut renklerine kıyasla daha koyu renk olarak kahverengi ve siyah renk mevcuttur. Kulakları kısadır. Vücut yapıları oldukça güçlüdür. Surat ifadeleri ters üçgene benzetilmektedir. Suratları baş kısmından geniştir ve aşağı doğru daralmaktadır. Vücut yapıları orta iriliktedir. Vücut ağırlıkları 5 ile 15 kilogram arasında değişiklik gösterir. Vücut boyutları orta iriliktedir. Çevik bir yapıya sahiplerdir.

Siyam kedileri dünyaya geldiklerinde beyaz ve krem renge sahip doğarlar. Fakat zamanla ve iklim şartlarına bağlı bu kedilerin vücutlarındaki enzimler sebebiyle tüy renkleri değişe uğrar. Soğuk bölgelerde yaşayan Siyam kedileri sıcak bölgelerde yaşayanlara göre daha koyu renktedir. Soğuk iklimde kaldıkları sürece tüy renkleri zamanla daha da koyulaşacaktır. Siyam kedilerinin gözleri ya mavidir ya da mavinin tonlarındadır. Bazı Siyam kedilerinin gözleri şaşıdır.

Siyam kedilerinin burun yapıları ortak büyüklüktedir. Büyürken surat yapıları fazlaca değişim gösterir.

SİYAM KEDİSİ CİNSİNİN DAVRANIŞLARI

Siyam kedileri oldukça özel kedilerdir. Çok zekilerdir. Meraklı yapıya sahiplerdir. Merak ettikleri herhangi bir şeyi elde etmeden asla rahat durmazlar. Sahiplerinden bir şey istediklerinde istedikleri şey kendilerine verilene kadar miyavlarlar ve susmazlar.

Karakter özelliklerine göre bu kediler kendilerini sadece istedikleri zaman sevdirirler. Kendi ruh hallerine göre bunu belirlerler. Sevildiklerinde mutlu oluşlarını diğer kedi türlerine oranla daha az belli ederler. Biraz başlarına buyruk, kendi bildiklerini okuyan kedilerdir.

Siyam kedileri zamanla sahiplerinin karakteristik özelliklerini alırlar. Sesten ve evdeki gürültülerden etkilenirler. Ev içinde tartışma ya da kavga gibi durumlar söz konusu olduğunda etkilenip hasta olabilirler. Bu sebeple Siyam kedilerinin yanında hassas davranmanız gerekmektedir.

Siyam kedileri bulundukları her ortama kolay adaptasyon sağlarlar. Geveze olarak bilinirler. Bunun sebebi de ilgiyi sürekli kendilerinde tutmaktır. Koruma içgüdüleri çok yüksektir. Bu özellikleri eski tapınak bekçiliği yapışlarından geliyor olabilir diye düşünülmektedir.

Bu kedi cinsi çocuklarla çok iyi anlaşır. Bebeklere ve çocuklara karşı oldukça korumacı davranırlar. Küçük çocuklarla oyun oynarken dahi onlara zarar vermemek adına tırnaklarını patilerinin içine saklarlar. Bu sebeple çocuklu ailelerin tercih ettiği kediler arasında yer alırlar.

Siyam kediler zekaları sayesinde eğitilebilirler. Kendilerine atılan bir oyuncağı geri getirebilirler. Sosyal yapıları her türden evcil hayvanla bağ kurmalarını sağlar. Diğer kedi ve köpeklerle birlikte rahatça yaşayabilirler. Ev içerisinde kapalı olan kapılardan hoşlanmazlar. Yavru iken eğitmek oldukça kolaydır. Zamanla tasma ile sahiplerinin yanında yürüyüşlere çıkabilirler.

 

SİYAM KEDİSİ CİNSİNİN BESLENME ALIŞKANLIĞI

Siyam kedilerinin beslenmelerine dikkat edilmelidir. Kaliteli, protein ve besin değeri yüksek mamalarla beslenmelidirler. Kesinlikle kendi maması haricinde herhangi bir köpek maması ve benzeri şeyler verilmemelidir. Kediniz için mama seçiminde problem yaşadığınız takdirde herhangi bir veteriner hekimden bilgi alabilirsiniz.

Yavru Siyam kedilerinin gün içinde en az iki öğün şeklinde beslenmeleri gerekir. Altı ay boyunca yavru Siyam kedinizi bu şekilde beslediğinizde kediniz çok sağlıklı ve dirençli olacaktır. Yetişkin Siyam kedileri de gün de en az iki kez beslenmelidir. Kedinizin yaşına ve kilosuna göre mama vermelisiniz. Aşılarını veteriner hekim kontrolünde uygun zaman dilimine göre yaptırmanız bağışıklık ve direnç sistemini daha güçlü yapacaktır.

Siyam kedileri suya çok düşkünlerdir.  Kedinizin su kabının boş kalmamasına dikkat etmeniz ve düzenli olarak arıtılmış su doldurmanız gerekmektedir. Karınlarını doyurduktan sonra pisboğazlık yapıp yemek yemezler bu bakımdan yemek yemediği düşüncesine kapılıp ek gıda takviyesi olarak ciğer, balık gibi şeyler vermemelisiniz.

SİYAM KEDİSİ CİNSİNİN BAKIMI

Siyam kedileri kısa tüylü olmaları sebebiyle çok fazla tüy dökmezler. Kendilerini yalanarak temizlerler. Bazı durumlarda sizin desteğiniz gerebilir. Dökülen tüylerini sizler toplamalısınız. Aynı zamanda çok sık olmasa bile iki haftaya bir tüylerini tüy tarağı ve tüy fırçası ile taramalısınız.

Çok zeki oluşları sebebiyle tuvalet eğitimini çabuk öğrenirler. Siyam kedileri mizaç olarak utangaç olduklarından dolayı ulu orta yerde tuvalet ihtiyaçlarını karşılamayacaklardır. Bu sebeple tuvalet kaplarını evinizin kuytu bir köşesine koymanız onların utangaç tavrına engel olacaktır. Oldukça titiz kediler olmaları sebebiyle tuvalet kaplarına bazen ikinci kez çişlerini yapmayacaklardır. Bu sebeple tuvalet kumlarını sık sık değiştirmeniz gerekmektedir.

Karakteristik

Genel Derece
Aile Sevgisi
Kıl Dökme Seviyesi
Genel Sağlığı
Oynaklık Potansiyeli
Ses Eğitimi
Çocuklara Karşı Sevgi
Bakım Kolaylığı
Zeka
Diğer Hayvanlara Olan Sevgi
Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]