Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Cinsin Temel İstatistikleri
Ağırlık
3 - 5 kilo
Yaşam Süresi
13 - 15 yıl

SFENKS KEDİSİ 

Sfenks (Sphynxs) kedi ırkının kökeni 1960’lı yıllara aittir. Hikayesi ise ilginçtir: Kanada Ontario’da evcil bir kedi kendiliğinden tüysüz ve derisi buruşuk bir yavru doğurmuştur. Daha sonra bu kediden daha fazla yavru edinilmiştir. Uzun yıllardan sonra ise Kanada’nın Toronto şehrinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Minnesota eyaletinde derisinde çok az tüy bulunan bir ırk olan Devon Rex kedi ırkı yetiştirilmiştir. Ve bu durum başka tüysüz kedi ırklarının oluşmasını sağlamıştır. Sfenks kedileri ilk kez 1966 yılında Kanada kedi fuarında tanıtılan tüysüz kedi ırkıdır. Günümüzde Sfenks cinsi kediler çok sevilen ve beslenilen kedi ırkları arasında yer almaktadırlar. Ortalama yaşam süreleri 13-15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

 

SFENKS KEDİSİ CİNSİNİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ 

Sfenks kediler yaradılış itibari ile tüysüzlerdir. Tüysüz, buruşuk ve sarkık bir deri katmanına sahiplerdir. Büyüdükçe bu buruşukluk azalır ve daha düz bir deri görüntüsüne sahip olurlar. Halk arasında tüysüz kedi olarak da bilinir.

Vücut yapıları atletiktir. Kaslı, sert ve oldukça sağlıklı bir yapıya sahiplerdir. Vücut ağırlıkları 3 ile 5 kilogram arasında değişiklik gösterir. Kahverengi, kırmızı, beyaz, siyah ve patiska cilalı renklerde karşımıza çıkarlar. Vücut yapılı ince uzundur. Bacakları uzundur. Kuyrukları ince uzundur. Bu görüntü sebebiyle kuyrukları tıpkı bir kamçıya benzer. Doğdukları ilk zamanlarda vücutlarının bazı yerlerinde bulunan tüyler de zamanla dökülür. Tüysüz olmalarına rağmen dokunulduklarında sıcacık ve yumuşacık hissiyat verirler. Tüysüz vücut yapıları nedeniyle fiziksel olarak doğal yaşam koşullarına uygun değillerdir. Sıcak bir atmosfer ve sıcak bir yuva onlar için en güzel yaşam yeri olacaktır. 

 

SFENKS KEDİSİ CİNSİNİN DAVRANIŞLARI

Sfenks (Sphynx) kedileri oldukça uysal ve cana yakınlardır. İlginç vücut yapılarıyla insanlar tarafından her daim merak edilen ve dikkat çeken cins kedilerden olmuşlardır. Sahiplerine çok sadık bir dost olurlar. Hem insanlarla hem de diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi anlaşırlar. Oldukça eğlencelilerdir. Sahiplerini kendilerine âşık ederler. Umulandan çok daha cana yakınlardır. Kaslı ve çevik bedenlerinin de etkisiyle akrobatik hareketler yapmayı aynı zamanda oldukça yüksek yerlere tırmanıp dolaşmayı çok severler. Sahiplerine ölene dek sadık kalırlar. Meraklı yapıları sayesinde her şeyi çok çabuk öğrenirler. Sosyal bir yapıya sahip olan kedilerdir. Köpeklerle de çok iyi anlaşırlar. Evde tek kalmaktan asla hoşlanmazlar hatta bu durum Sfenkslerin strese girmesine sebep olabilir. 

SFENKS KEDİSİ CİNSİNİN BESLENME ALIŞKANLIĞI 

Sfenks kediler vücut yapısı olarak çok büyük olmamalarına rağmen fazlasıyla iştahlıdırlar.  Görüntü itibari ile göbekli görünebilirler ama bu onların çok kilolu olduğu anlamına gelmemektedir. Metabolizmaları çok hızlı çalışır. Bu sebeple normalden daha fazla besine ihtiyaç duyarlar. Kaliteli, besin değeri yüksek, proteinlerle zenginleştirilmiş kuru ve yaş mamalarla beslenmeleri gerekir. Kiloları kontrol dışına çıktığı vakit ya da çıkmadan önce sağlıklı sebzeler ve et ile beslenilebilirler. Beslenmeleri kaliteli ve düzenli olduğu takdirde yaşam süreleri de buna doğru orantılı olarak uzayacaktır. 

 

SFENKS KEDİSİ CİNSİNİN BAKIMI 

Sfenksler diğer kedi türlerinde de olduğu gibi güneşte uzanmayı ve yalanmayı çok severler. Onları güneşlendirebilirsiniz. Fakat çok fazla güneşe bırakılmaması gerekmektedir. Tüysüz olmaları sebebiyle güneşe olması gerekenden fazla maruz kalmaları derilerinde yanıklara sebep olabilir. Bu durumun önünde geçilmediği takdirde ciltlerindeki sorunlar cilt kanserine kadar yol açabilir. 

Sfenks kedileri tüysüz olmalarına rağmen taranabilirler. Nadiren de olsa bazı Sfenks kedilerinin sırt bölgelerinde ve kuyruklarının uç kısımlarında tüyler bulunmaktadır. Bu tüylü kısımlar hassas uçlu tüy tarağıyla taranmalıdır. Sfenks kedilerinin tüysüz olması sebebiyle bir dezavantaja sahiptirler: derilerinde kir ve yağ birikmesi. Derilerinde kir ve yağ oluşumuna engel olmak adına düzenli olarak yıkamak, silmek ve temizlemek çok önemlidir. Haftada en az bir kere banyo yaptırılması cilt ve deri sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır.

Hareketli ve oyuncu olduklarından dolayı oyuncaklarıyla fazla vakit geçirirler. Bu sebeple oyuncaklarının da temiz tutulması gerekmektedir. Tuvalet kaplarının temiz tutulması ve kumlarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Mama ve su kaplarını da aralıklı olarak enfeksiyon riskine karşı dezenfekte etmek gerekir. Olası alerjik reaksiyona karşı yaşadıkları evin de temiz tutulması önemlidir. 

Diş ve diş eti enfeksiyonlarına karşı eğer uygunsa her gün, bu mümkün olmuyorsa haftada en az bir gün dişleri fırçalamak gerekir. Tırnakları iki haftaya bir kesilmeli, kulak içleri de aralıklarla silinip temizlenmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlüdür ama yine de aylık hekim kontrolü hayatî önem taşır.

Karakteristik

Genel Derece
Aile Sevgisi
Kıl Dökme Seviyesi
Genel Sağlığı
Oynaklık Potansiyeli
Ses Eğitimi
Çocuklara Karşı Sevgi
Yabancılara Dostluk
Bakım Kolaylığı
Zeka
Diğer Hayvanlara Olan Sevgi
Renkli Pati ücretsiz hayvan sahiplendirme platformu olarak sizlere hizmet vermektedir. Sitemizde yer alan hiç bir ilan için sizden ücret talep edilemez. Kedi ve köpek sahiplendirme ilanlarına bakarak size en yakın gelen bir dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz köpek, kedi veya kuşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz blog sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kedi tuvalet eğitimi, köpek bakımı gibi konularda blog sayfamızdan destek alabilirsiniz. Bakamadığınız veya bakmakta zorlandığınız bir evcil hayvanınız varsa ücretsiz sahiplendirme ilanı oluşturarak ona daha iyi bakabilecek birini bulabilirsiniz. Ücretsiz köpek sahiplendirme , ücretsiz kedi sahiplendirme , ücretsiz kuş sahiplendirme ve bunun gibi tüm ilanlara sitemiz üzerinden ulaşabilir ve sizde üye olarak ilan ekleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bize mail atabilirsiniz. Mail : [email protected]